Gyerekek nagyon szeretik a zsemlét, ma egyszerű kenyértésztából vágott zsemlét sütöttem. Kívül ropogós, belül puha, ideális lesz holnapra szendvicsnek a suliba. A fiúk már ki is találták, hogy sajttal kérik. Én azért leellenőriztem, hogy ehető-e. 🙂 Igen, nagyon finom, házi zsírral és hagymával teszteltem.
Vágott zsemle
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Előtésztához/öregtésztához:
- 200 g finomliszt
- 10 g friss élesztő
- 2 dl langyos víz
Zsemlékhez:
- összes előtészta
- 300 g finomliszt
- 10 g friss élesztő
- 3 kk. só
- 2 ek. burgonyapehely
- 1 dl víz
- 20 g házi zsír
Leírás
Előtészta/öregtészta készítése:
- A 200 g lisztből a 10 g élesztővel és a 2 dl vízzel előtésztát készítünk. (Egy műanyag kelesztő tálban kanál segítségével összekeverjük a hozzávalókat.) Legegyszerűbb, ha előző este bekeverjük, akkor reggel azonnal kezdhetjük a dagasztást. Vagy ha délután akarunk sütni, akkor reggel keverjük be az előtésztát. A lényeg, hogy minimum 3-4 órát álljon.
Tészta összeállítása:
- A kész előtésztához adjuk az összes többi alapanyagot, a zsír kivételével, és alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk. Ha egynemű a tészta, akkor belegyúrjuk a zsírt is.
- Letakarva 1,5 órát pihentetjük.
Zsemle formázása:
- Amikor duplájára megkelt a tésztánk, enyhén lisztezett felületre borítjuk, 12 egyenlő részre osztjuk. Bucikká formázzuk, majd egyesével hosszúkásra sodorjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lefedjük és 1 órát pihentetjük.
- Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- Amikor letelt az 1 óra, éles késsel vagy pengével bevágjuk a zsemlék tetejét, vízzel alaposan megpermetezzük, és az előmelegített sütőbe helyezzük.
- Kb. 20 percig sütöttem, úgy hogy a sütés megkezdésekor egy tepsi forró vizet tettem a sütő aljába, majd kivettem a vizet és még 5 percig tovább sütöttem.
- Miután kisültek vízzel gyengén megspricceltem őket.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.