Az eredeti recept nagymama 1955-ös szakácskönyvéből származik.
Mézeskalács a neve, de éjszakára pihentetni kell a tésztát, így elaltatott mézeskalácsra kereszteltem. 🙂 Igen egyszerű elkészíteni, gyerekekkel is bátran kezdjetek hozzá, süssétek meg. Csodálkozva fogják figyelni, ahogy sütés közben szépen megemelkedik a tészta. Amikor teljesen kihűlt szépen szeletelhető, nem túl édes és hosszan eltartható sütemény.
Ha gyerekekkel készítitek vigyázzatok:
- a méz langyosítása közben nehogy baleset történjen (tűzhelyen vagy mikróban is lehetséges)
- a mandula darabolása veszélyes, könnyen megugorhat a kés pengéje a kemény mandulán, tehát ha kisebb gyermekkel sütkéreztek, ezt a feladatot nem bízzátok rá, vagy használjatok gépi késes aprítót, az kevésbé balesetveszélyes
Ha kedvet kaptatok a mézes süteményekhez, a weboldalamon még számos receptet találtok. Klikk ide: mézes sütemény receptek
Elaltatott mézeskalács
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 320 g finomliszt
- 70 g cukor
- csapott kávéskanál szódabikarbóna
- csapott kávéskanál fahéj
- csapott kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 4 tojás
- 250 g méz
Tetejére szórni:
- 20 g mandula
Leírás
- A mézet meglangyosítjuk.
- A lisztet elkeverjük a cukorral, a szódabikarbónával és a fűszerekkel.
- A tojásokat megmossuk, feltörjük, kis edényben kissé összekeverjük.
- Majd a mézet, lisztet és tojásokat összeöntjük és alaposan elkeverjük.
- Egy kisebb tepsit (kb. 20 x 25 cm) sütőpapírral kibélelünk, ebbe öntjük bele a tésztát, kicsit elegyengetjük.
- Tetejét megszórjuk durvára vágott mandulával vagy dióval. (Nem kell megijedni, hogy túl lapos, sütés közben kétszeresére emelkedik majd a tészta, szép magas lesz a süteményünk.)
- Ezután letakarjuk és hűvös helyre félretesszük egy éjszakát "aludni".
- Másnap reggel a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- Kb. 25 perc alatt készre sütjük a süteményünket. (Egy fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe is.)
- Amikor kihűlt, vékony szeletekre vágjuk. Sokáig eltartható sütemény.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat és kellemes adventi készülődést kívánok!
Comments are closed.