Házi kenyér és péksütemény az iskolai farsangon… Hogy miért??? Több oka is van…
1., Idén is elérkezett az iskolai farsang ideje, a fiúk örömmel bújnak ilyenkor jelmezbe.
A családdal közösen készítjük a jelmezt, ez már hagyomány az elmúlt 5 évben nálunk. 🙂 Voltak már a srácok teknősbékák, vudu mágusok, Istikém sajtkukac, Sanyikám citromfa és skorpió… A weboldalon a jelmezeket is megnézheti, aki kedvet kapott hozzá: házilag késztett jelmezeink
2., Szeretünk itthon sütni.
Istvánkám és Sanyikám is többször besegített már. Anyukám évek óta otthon süti a kenyeret. A férjem amíg Kínában egyedül élt, sokszor sütött magának kenyeret. Szóval ilyen “Kenyeres” család vagyunk mi… Aki ismer minket, tudja, hogy a férjem, így gyermekeim neve is Kenyeres, tehát mondhatnám akár: A név kötelez! 🙂
3., És végül, de nem utolsó sorban, az iskolában sok kisdiák nyitott az újdonságra, nekik is szeretnénk megmutatni, hogy mi a különbség a házi és bolti kenyér és péksütemény között.
E hosszas bevezető után akkor leírom, idén a fiúk pékek lesznek, Sanyika a pékmester, Istvánkám pedig a pékinas. 🙂
A jelmezt múlt hétvégén elkészítettük. Anyukámmal szabtun-varrtunk, Papa volt a grafikus (idén átvette Papa a Húgom szerepét, még szerencse, hogy mindketten ügyesek és szépen rajzolnak!), a férjem egyik ezermester barátja péklapátot készített. Ma reggel jutott még eszünkbe, hogy kellene egy nagy lisztes zsák, hálás köszönet a Csocsaj Pékségnek, akiktől kaptunk egyet. 🙂 Úgy néz ki, hogy minden megvan, már csak a kenyerek és péksütemények hiányoznak, hogy teljes legyen a jelmezünk. Így aztán tegnap gyorskovászt készítettem, és kitaláltam, hogy mit is kéne a sütni, hogy tele legyen a nagy kosár és sok gyerek kóstolhasson belőle.
Két napra megnyitottuk a Kenyeres Pékséget! Engem is elkapott a készülődés izgalma, mire észrevettem, több mint 3 kg lisztből bedagasztva sorakoztak a konyhapulton a tészták. (A képen csak egy része látható…)
Készítettem rozskovászos cipót (recept itt)
Sütöttem dán kovászos-magos kenyeret (recept később)
Szaggattam 100 mini krumplis pogácsát… és 25 nagyot, mert a végére a türelmem és időm is fogytán volt (recept itt)
Formáztam kalácsot, brióst, csavart kiflit no és ezek kakaós változatát (recept itt)
És végül zürichi kenyér tésztájából sütöttem egy kis kenyeret, bagettet, zsemlét, kiflit és pereceket (recept itt)
Estére minden elkészült, megtartottuk a főpróbát!!! Sanyika (jobbról) 10 éves, párnával kitömtük a póló alatt, hogy legyen nagy pocakja és természetesen bajuszt rajzoltam neki. Istikém 11 éves, vékony, magas, adott volt hogy ő lesz az inas. Az inas mű szeplőket kapott. A képen éppen a pékmester meghúzza a mindig csintalan pékinas fülét… 🙂 További képek a jelmezekről itt: pékmester és pékinas jelmez
És a liszt sem maradhat el, úgyhogy megtöltöttük a zsákot… (persze nem lisztel, hanem natur pattogatott kukoricával)
Végül, de nem utolsó sorban készítettem egy képet az összes finomságról, amiket ma sütöttem.
A farsang 2016.02.19-én 13.00 órakor lesz. Sajnos zárt körű, de ha kapunk fényképet a vigadalomról, később megosztom veletek!
♥ Szép napot és jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.