Almáspite extrákkal! Hogy miért? Mert az alma megviccelt, rengeteg levet eresztett, így aztán kifogtam rajta és pudinggal sűrítettem be, ez a finom krém került az almatöltelék tetejére. Korábban meggyel már készítettem hasonló tölteléket, de almával eddig nem. És csak hogy még finomabb legyen a tetejére durvára darabolt dió és cukor került. Nagyon finom pite lett a végeredmény. A teteje édeskés roppanós, a töltelék pedig savanykás és krémes. Azt hiszem ezek után mindig így fogom készíteni az almáspitét. A hagyományos almáspitém receptje, fázisfotókkal együtt itt látható: almáspite
- 350 g liszt (fele finomliszt, a másik fele rétesliszt)
- 150 g vaj vagy ráma
- 100 g porcukor
- 1 tojássárgája
- ½ csomag sütőpor
- csipetnyi só
- 1-2 evőkanál tejföl
- 7 db nagy alma
- fahéj
- citromlé
- ízlés szerint cukor
- 1 csom. főzős vaníliás pudingpor
- 1 tojás fehérje
- 1 marék dió
- 2 ek. cukor
- A töltelékhez az almát megtisztítjuk, lereszeljük. (nagyobb lyukú reszelőn, hogy darabosabb maradjon, ne legyen leveses massza.)
- Ráfacsarunk egy fél citrom levét, fahéjjal ízesítjük. Néhány perc alatt megpároljuk, majd hűtjük.
- Előkészítjük a tésztát is, amihez a lisztet elkeverjük a porcukorral, sütőporral. Ezután hozzáadjuk a vajat, tojássárgáját és jól összemorzsoljuk. Végül annyi (1-2 ek) tejfölt adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon, könnyen gyúrható legyen. Két részre osztjuk, letakarjuk, hűtőben pihentetjük 15-20 percet (míg a töltelék kihűl).
- A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- Lisztezett deszkán az egyik tésztát 25 x 30 cm téglalappá nyújtjuk. (Nyújthatjuk a sütőpapíron is, akkor könnyen a sütőpapírral együtt áthelyezhetjük a tepsire. Én ezzel a technikával nyújtom, így nem szakad a tészta.)
- Az elnyújtott tésztára kerül az almatöltelék, aminek a levét lecsepegtetjük.
- A levét (kb. 3,5 dl volt) 1 csomag pudingporral megfőzzük, 2 ek. cukorral édesítjük. Mikor kissé meghűl rákenjük az almatöltelékre, majd betakarjuk a tészta másik felével.
- Tetejét villával megszurkáljuk, a maradék tojás fehérjével lekenjük, durvára vágott dióval megszórjuk, majd kb. 2 ek. kristálycukorral szintén megszórjuk és a sütőbe helyezzük.
- Előmelegített sütőben 180 fokon, 25-30 perc alatt készre sütjük. Tepsin hagyjuk kihűlni.
- Ha kihűlt 5 x 5 cm-es kockákra szeleteljük.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2016.06.03. Holnap lesz az iskolában a szokásos, minden évben megrendezésre kerülő családi jótékonysági nap, arra sütöttem ma egy óriási almáspitét. Másfél adag tésztát gyúrtam össze, és 2,5 kg volt hozzá a kész almatöltelék. Mivel jó vastag lett, így lassan, 170 fokon 50 perc alatt sütöttem készre. Viszonylag kicsi, 4 x 4 cm-es szeletekre vágtam, 80 db lett belőle. Igen finom lett, gondolom holnap hamar el is fogjuk fogyasztani. 🙂
Mutatom a képeket is:
Ha kedved van kreatívkodni, akkor érdemes ezt megnézned: almáspite kicsit másképp
És aki esetleg fogyózik, vagy cukorbeteg, annak ajánlom a teljes kiőrlésű lisztből és cukor nélkül készült változatot: almáspite teljes kiőrlésű lisztből
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.