Gyomaendrődön a Szent Antal Népházban jártunk. Fantasztikus élményben volt részünk.
Itt még kézzel dagasztanak, kemencében sütik a kenyeret és finom kelt tésztákat. Istvánkámmal bejelentkeztünk a pénteki sütésbemutatóra, ahol káposztás lepény, lekváros kifli és kelt rétes is készült. Barna Zsuzsa fogadott minket, ő az aki minden héten szívvel és lélekkel készíti a sok finomságot. Akinek van kedve megtanulni a hagyományos kelt tészta készítést, annak ott a helye. Csodaszép helyszínen, kedves emberek között, sokféle finomságot készítettünk.
A kemencét kora hajnalban már befűtötték, a tésztát reggel Zsuzsa már bedagasztotta, délelőtt kilenckor amikor odaértünk, már minden készen állt arra, hogy elkészítsük a lepényeket és kifliket. Percek alatt összebarátkoztunk, ellestük a lepény és kifli formázásának technikáját, Zsuzsa beavatott a tésztakészítés rejtelmeibe is. Ő sem tesz tojást a kelt tésztába (én sem), hogy puha maradjon, finom lágy tésztát dagaszt, amit kelesztés után cipókra oszt majd újra keleszti. A tészta csodaszépen megkelt – kint 35 fok volt plusz a kemencébe is befűtöttek – örömmel segédkeztünk a lepények és kiflik töltésénél, tojással vagy zsírral való kenésénél.
Istvánkám először kissé bátortalanul, de aztán annál nagyobb kedvvel dolgozott. A szilvalekvár természetesen saját készítésű és nagyon finom. A káposztát reszelték, sózták, borsozták, majd megdinsztelték.
Végül eljött a nap fénypontja, bekerült az első adag lepény a kemencébe. Csoda klassz volt. Na kérem szépen, ez a kemencés sütés egy komoly mesterség, hiszen nem lehet a hőfokot gombnyomásra állítani. Nekünk, akik már kényelmesen a villanytűzhelyben sütünk, igen nehéz feladat lenne megszokni és megtanulni, hogy mikor lehet kezdeni a kemencés sütést. Ha türelmetlenek vagyunk, akkor könnyen megéghet a tészta, de ha nem elég meleg a kemence, akkor nyers és sületlen lesz a tésztánk. Jelentem, itt minden flottul ment, csodaszép és nagyon finom sütemények kerültek elő a búboskemencéből. Mindenkinek szívből ajánlom, hogy ha arra jár, feltétlenül látogasson le Zsuzsáékhoz, mert felejthetetlen élményben lesz része. A közös sütés után, természetesen a kóstoló sem maradt el, aki pedig szívesen vinne szeretteinek is egy falatot, azt is megteheti. Mi is így tettünk, a család örömére. 🙂
Hozom a képeket, készítési sorrendben, tartsatok velünk egy rövid ízutazásra: Klikk. az első képre. 🙂
Aki kedvet kapott és szeretne ellátogatni, annak írom hogy merre és hogyan érhető el a Népház: Gyomaendrőd, Szent Antal u. 9. Péntekente, délelőtt.
További infromáció: a 36 20 238 0046-os telefonszámon.
FB oldalukat itt találjátok: Szent Antal Népház
A mákos kelt rétest vagy kalácsot, itthon én is elkészítettem, a receptje itt található: mákos kalács
♥ Jó étvágyat és kellemes időtöltést kívánok!
Comments are closed.