Dagasztás nélküli teljes kiőrlésű zabpelyhes kenyér receptje – 2 püspökkenyér formában
Nem voltam egy kenyérsütős fajta, mivel azt gondoltam, tök macera az egész, kinek van erre ideje, mert nekem tutira nincs. Aztán látva a boltban kapható “teljes kiőrlésű” kenyereket, azok minőségét, árát és főleg a bennük lévő adalékokat, színezőket és még kitudja miféle anyagokat, úgy döntöttem, hogy teszek egy próbát.
♥ Cukrász és gasztroajándék kellékeket itt találsz: gasztroajándék ♥
Időhiány miatt nagyon nem szeretem előhalászni a gyúródeszkámat, nincs időm napi rendszerességgel dagasztgatni, ezért csak és kizárólag valami egyszerű, dagasztás nélküli, összekeverős aztán mehet is a sütőbe kenyér jöhetett szóba, így elsőre. És lássunk csodát, mivel nagyon finom lett, és tényleg a munka része kb. max. 10 perc, rákaptam a kenyérsütésre. Mivel a karcsúsító projektem részét képezi és kértétek is tőlem a recepted, így most közkincsé teszem, hátha lesz kedved kipróbálni és neked is beválik.
- 2 db püspökkenyér forma
- 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (rozs liszt nem jó!)
- 20 dkg apró szemű zabpehely
- 15 dkg finom liszt
- 5 dkg búzakorpa (nem volt itthon, így kihagytam)
- 2 dkg natúr hántolt napraforgómag
- 2 dkg szezámmag
- 2 dkg lenmag
- 1 dkg tökmag
- 4 dkg friss vagy 4 csapott tk szárított élesztő
- 2 tk só
- 2 ek olaj vagy olvasztott vaj vagy margarin
- 750 ml víz
- A szárazanyagokat összekeverjük.
- Majd az összekevert szárazanyaghoz adunk minden mást. (Ha friss élesztővel dolgozunk, akkor a felfuttatott élesztőt is.
- Fakanállal jól összekeverjük, hogy ne legyenek száraz részek. A tészta nokedlitészta szerű.
- Majd az alapos keverést követően két kivajazott, kilisztezett püspökkenyér formába öntjük, kanalazzuk a tésztát.
- Majd 30 perc pihentetés (kelesztés) múlva előmelegített, forró sütőbe tesszük. Elektromos sütőt használok, légkeverés nélkül. 15 percig 220 fokon, utána visszaveszem 180 fokra. Kb. 50 perc alatt készre sül.
- Amikor aranybarnára sül, a formából kivesszük a kenyeret, és rácson hagyjuk kihűlni.
- Ha nem akar kijönni a formából, akkor hagyjuk kihűlni, és utána már nagyon szépen kifordul. Mivel én nem tudtam, hogy ki kell venni rögtön a formából, nem tettem meg és a kenyér beizzadt, azaz párásak, nedvesek maradtak a formával érintkező részek. Fogtam, visszatettem még egy pár percre a sütőbe, és tökéletes lett.
Egy kicsit törékenyebb fajtájú kenyér a sok mag miatt, de engem nem zavar, így is tudok belőle szendvicset csinálni. 🙂
Jó étvágyat a finom házi kenyérhez!
Mikei Erika – mókuslekvár.hu
2015.01.07.
Comments are closed.