Ahogy az előző bejegyzésemben írtam, január 6-tól kezdem karcsúsító programomat, hogy leadjak 15 felesleges kilót. Ma telihold lesz, holnaptól viszont már fogyatkozik a hold és remélem vele együtt én is, illetve mi is, mert a férjem is kedvet kapott. Nagy izgalommal várom a reggelt. Így, hogy a párom is részt vesz a projektben még jobban felkészültem, mert ő aztán igazi pasihoz híven nem fog koplalni. És bizony én sem szeretem sanyargatni magam. Úgy döntöttem, hogy inkább egy lassúbb, de biztosabb módszert választok, betartva a fokozatosság elvét.
Ebben a bejegyzésben olvashatsz
- az általam alkalmazott Norbi Update módszerről,
- ajánlok egy izgalmas könyvet egy francia hölgytől: “A francia nők nem híznak” címmel.
- Adok egy-két praktikus tippet, amit érdemes megfontolni a karcsúsító projekt elkezdése előtt. Na nem azért, mintha én olyan okos lennék, én is a napokban olvastam ezeket, szóval csak pár lépéssel járok előtted, de az is lehet, hogy te már profi vagy és taníthatnál engem.
Nagyon fontos: nem vagyok orvos, nincs egészségügyi végzettségem, én is most tanulom ezt az egészet. Inkább egy teszt, kísérlet, amit megosztok veled.
Mivel külföldön élő magyarok is olvasnak minket, pl. Kanadából, és nem ismerik a “mi Norbinkat”, ezért leírom, hogy mit használok alapnak:
Schobert Norbert: Az Update módszer – A Norbi Titok
Könyvtárból kikölcsönöztem a könyvet, és kijegyzeteltem. Érdemes elolvasni az egészet, sok használható dolog van benne. Csak dióhéjban a módszer lényege: az élelmiszereket Norbi 3 csoportba osztotta, aszerint, hogy melyiket mikor lehet enni, azaz a nap mely szakában. Engem az első csoport érdekelt leginkább, mert ezek az update 1-es élelmiszerek, amikből 6-22 óráig korlátlanul lehet fogyasztani. Néhány ide tartozó élelmiszer: szárnyasok, gomba, bab, többféle sajt, tej, joghurt, zöldségek, túró, tojás. Nézd meg a táblázatot a könyvben, én meglepődve tapasztaltam mennyi minden engedett ezzel a módszerrel. A kettes kódot azok az élelmiszerek kapták, amikre már oda kell figyelni, és csak 6-15 óra között szabad fogyasztani. Az update 3-asok, a leginkább hizlaló alapanyagok, ennivalók, ezekből ehetünk a legkevesebbet és kizárólag 6-12 óra között.
Azért tetszik ez az osztályozás, mert nem kell lemondani semmiről, csak tudnod kell, hogy mit, mikor szabad enni, és meg kell próbálni mértéket tartani, főleg az update 3-asokból. Ehetek csokit, (nehogy véletlenül csoki hiánybetegség alakuljon ki 😀 ) de csak 6-12 óra között. Az sem árt, ha egy picit csökkented az eddig megszokott napi, heti csoki mennyiséget. Milyen klassz, hogy nem kell lemondani a nokedliről, a tésztáról, a krumpliról, stb. de csak szigorúan 12 óráig lehet ilyeneket enni. A Norbi módszerről egyelőre ennyit.
Rátaláltam egy másik fantasztikus könyvre, ezt is kikölcsönöztem a könyvtárból:
Mireille Guiliano: A francia nők nem híznak
Franciás gondolkodás mód, az élethez való hozzáállás nekem nagyon tetsző módja. A francia nők is esznek mindent, de mértékkel, még sem túlsúlyosak, pedig ha hinni lehet a szerzőnek nem lógnak órákat az edzőtermekben és nem kínozzák magukat. Edzőterem helyett inkább nem használják a liftet, hanem lépcsőznek, leszállnak egy megállóval hamarabb és sétálnak, ha idejük engedi nem telefonon szólnak át a másik irodában ülő kollégának, hanem átmennek személyesen a mozgás öröméért.
Mikor olvastam Mireille könyvét azon gondolkodtam, hogyan tudnék többet sétálni, úgy hogy az a nap része legyen, és ne kelljen külön elmenni egy sétára. A gondot az okozza, hogy Érden lakunk, a srácok óvodájától, iskolájától 6 km-re, és busz csak óránkét van, a fiúk (Domi, Beni, Barni) viszont különböző időpontokban végeznek. Ráadásul a bevásárlásokat is én intézem. Így mióta közösségbe kerültek, szinte kizárólag kocsival közlekedek. De akkor mikor sétáljak??? Egy kis gondolkodás után találtam egy megoldást. Az óvodából ebéd után hozom el a legkisebb gyerkőcömet, de mindig várnunk kell egy bő 10 percet a nagyokra a suli előtt. A két intézmény kb. 10 perc sétára van egymástól, ami azt jelenti, hogy ha sétálva tennénk meg a távot, akkor nem is kéne várnunk, és még mozognánk is a szabad levegőn. Az iskola pont útba esik, így ott leteszem az autót, elsétálok a legkisebbért, majd együtt visszasétálunk az iskolához. Egy kis találékonysággal, átszervezéssel lehet találni időt a mozgásra is. Ennyit most a módszerekről.
Felkészülés
Egy kicsit írok az előkészületekről is, mert ahhoz hogy ne essünk a hűtőnek X óra vagy nap után, nem árt felkészülni. Először is érdemes egy heti tervet készíteni arról, hogy mikor mit fogunk enni, különösen a 15 órát követő időszakra figyelve. Persze ez időt vesz igénybe, főleg az első alkalommal, de az erre fordított idő kamatostól megtérül. Felkészült leszel, ha megéhezel tudni fogod, hogy mit ehetsz, és nassolnivaló is lesz mindig a kezed ügyében.
A 12 óra utáni nassolnivalót az update 1-esek közül választottam ki, és mindig tartani fogok itthon belőlük, hogy legyen mihez nyúlni pl. édesség helyett. Ilyenek a cukor mentes aszalt gyümölcsök, gyümölcsök, répa, joghurt, bizonyos sajtfélék.
Teljes kiőrlésű liszt
Egyéb változtatások az eddig megszokotthoz képest: minden főzeléket, levest és mindent amihez rántás, habarás szükséges, teljes kiőrlésű liszttel fogok készíteni. Egészségesebb és még később is leszek éhes.
És ha a fenti még nem elég: elkezdtem kenyeret és zsömlét sütni. Mivel 3 gyerkőcöm van, és dolgozom is mellettük nincs túl sok időm, ezért különösen fontos, hogy csak nagyon egyszerű, gyors, maceramentes kenyerek, zsömlék jöhetnek nekem szóba. A zsömlénél a Hajni zabpelyhes zsömléjét sütöttem meg, ami még nekem is egyszerű. Most este is összekutyultam két adag zabpelyhes zsömlét, és éjszakára betettem a hűtőbe. Reggel amikor felkelek kiveszem, kb. 1 órát szobahőmérsékleten lesz, utána meg kanállal kis halmokat teszek a tepsire és pikk-pakk kisütöm. Tényleg gyors, és pofon egyszerű. A kenyér receptet anyósomtól kaptam: Dagasztás nélküli, összekeverős aztán mehet is a sütőbe kenyér
A férjem miatt vettem extrudált kenyeret, hogyha esetleg estefelé nem bírná kenyér nélkül, akkor is tudjak előkapni valamit, ami egy fokkal jobb, mint a hagyományos kenyér. Bár nem biztos, hogy el lesz ragadtatva tőle. Inkább felkészülők erre is.
Víz, víz és víz
Az utolsó, de egyben nagyon fontos része a karcsúsító projektemnek: a rengeteg folyadék. Buborékmentes ásványvíz, tisztított csapvíz és a legkülönfélébb ízesítetlen (nincs benne méz, csak max. egy kis friss citromlé) gyógyteák formájában. Napi 2-3 liter.
Most, hogy felkészültem, jöhet a holnap és kezdődhet a gasztronómiai utazás és pápá kilók, újra karcsú leszek 😀
Kíváncsi vagy a folytatásra? Katt. ide: Era karcsúsító programja: Ember tervez – Isten végez
Mikei Erika – mókuslekvár.hu
2015.01.05.
Comments are closed.