Ez a kenyér dagasztás nélkül készül, egyszerűen, nem kell hozzá csak egy műanyag tál, egy kanál, összekeverni mindent, aztán mehet a sütőpapírral bélelt formába. Kelesztés után azonnal süthető. Nagyjából 2,5 óra alatt készen van a forró házi kenyerünk, már csak azt kell megvárnunk, hogy kihűljön és szeletelhessük…
Nem kell kézzel hozzányúlnunk, nem kell a deszkát sem elővennünk, sőt mosogatni is csak egy tálat és egy kanalat kell utána.
Ugye, hogy jól hangzik? Érdemes kipróbálni!
- 350 g finomliszt
- 100 g zabpehely
- 2 kk. cukor
- 2-3 kk. só (ízlés szerint és kanál méretétől függően)
- 1 csomag szárított élesztő (7 g-os)
- 1 ek. szezámmag
- 1 ek. hántolt szotyola
- 1 ek. lenmag
- 3,8-4 dl víz
- 1 ek. olaj
- A szárazanyagokat egy nagy műanyag tálban összekeverjük.
- Hozzáadjuk a langyos víz nagyobb részét és az olajat, majd egy evőkanál segítségével ismét összekeverjük. (Sűrű, nokedli szerű, ragacsos tésztát kell, hogy kapjunk.)
- Ha nagyon száraz, akkor hozzáadjuk a maradék vizet. Ha kellően átnedvesedett a liszt és nokedliszerű a tészta, akkor nem kell bele több vizet tenni.
- A formát sütőpapírral kibéleljük és a tésztát beleszedjük. Vizes kanállal a tetejét elegyengetjük.
- Kb. 1-1,5 órát kelni hagyjuk, míg kétszeres méretűvé megnő a tészta.
- Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra.
- A kenyeret az előmelegített sütőbe helyezzük. Kb. 15 perc után a tetejét egy alufóliadarabbal letakartam, hogy ne legyen nagyon piros.
- Az én sütőmben ebben a formában 220 fokon alsó, felső sütéssel 60 perc alatt sült meg.
- Rácson hagytam kihűlni.
A liszt és zabpehely függvényében a hozzáadott víz mennyisége eltérő lehet. Tehát a víz hozzáadásánál figyeljünk, soha ne öntsük egyből bele a teljes mennyiséget, inkább tartsunk vissza belőle, és ha keménynek érezzük a tésztát, utólag öntsünk még hozzá.
A kenyér lyukacsos szerkezetű, nem szárad könnyen, több napig is eltartható, fogyasztható.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Az eredeti recept a zabpelyhes zsemlém receptje, abból alakult ki ez a kenyér, magok hozzáadásával és másfajta formázással. Ha még nem ismered, zabpelyhes zsemlét így készítem: zabpelyhes zsemle recept
Olvasóink is elkészítették már ezt a kenyeremet, az Ő képeiket itt találod.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.