Férjem régóta rágja a fülemet, hogy süssünk igazi feketekenyeret. Már többször nekifutottunk, korábban készítettem savanykás rozskenyeret, ami igen finom, de mégsem volt fekete, azaz sötét. Június óta kísérletezgetek, minden receptet lefirkantottam, és végre mondhatom, hogy sikerült! És képzeljétek el, igazi malátával színeztem meg. Vettünk háromféle malátát, amit itthon daráltam. Világos karamellmalátát, sötét karamellmalátát és belga csokimalátát. Képeket is készítettem, hogy láthassátok a különbséget. A kész kenyerek fotóján ugyan nem minden esetben látható, hogy melyik sötétebb, melyik világosabb (bocs, a fények fotózásnál eltérőek voltak), de azért megmutatom. A csoki malátából kevesebb (50 g) is elég bele, mert annak kicsit kesernyés az íze, bár ez is attól függ, hogy kinek milyen az ízlése. A maláta sörfőzős boltokban kapható.
- 200 g teljes kiőrlésű rozsliszt (RL-190)
- 3 g szárított élesztő
- 250 g langyos víz
- összes előtészta
- 400 g búza finomliszt (BL-55)
- 20 g sikér
- 70 g karamell maláta
- 2 g szárított élesztő
- 2-3 kk. só
- 200 g langyos víz
- 50 g olaj (én mogyoróolajat használtam)
- A hozzávalókból előtésztát készítettem. (Egy műanyag tálban kanál segítségével összekevertem a lisztet, élesztőt és a vizet.)
- Letakartam, majd a konyhapulton pihentettem 24 órát.
- Másnap a kész előtésztához hozzáadtam a többi alapanyagot (az olajnak csak a felét), alaposan kidagasztottam.
- Majd az olaj másik felével tovább dagasztottam, végül letakarva egy órát pihentettem.
- A tésztát szilikonos nyújtólapra tettem, téglalap alakúra húzogattam, csücskeit kissé behajtottam, majd lazán feltekertem, a végét kicsit összecsippentettem.
- Sütőpapírral bélelt formába tettem, úgy hogy a tészta vége a kenyér aljára kerüljön.
- Kb. 50 percet pihentettem a kenyeret, közben vízzel megspricceltem a tetejét, hogy ne száradjon ki, és a sütőt előmelegítettem 250 fokra.
- Gőzős sütőben 250 fokon sütöttem 10 percig.
- Majd 210 fokon még 30 percet. (Félidőben a kenyeret kivettem a formából, forma nélkül sütöttem tovább, hogy az alja is szép pirosra süljön.)
- Sütés után rácsra tettem kihűlni, tetejét vízzel enyhén megspricceltem.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.