Volt itthon tejszínem, aminek igen közeledett a lejárati ideje, így aztán tejszínnel és tejjel dagasztottam be a tésztámat, amiből végül pillekönnyű sajtos pogácsa lett. Kalács-szerű tésztája van, persze sós változatban, ropogós sajttal a tetején.
Pillekönnyű pogácsa
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 600 g finomliszt
- 2 ek. burgonyapehely
- 3 kk. só
- 30 g élesztő
- 1 tojás
- 2 dl tejszín
- 1,5-1,6 dl tej
Tetejére:
- tojás
- reszelt sajt
Leírás
Előkészítés:
- Az élesztőt a langyos tejbe morzsolom, félreteszem.
- Lisztet a kelesztőtálba szitálom.
- Tepsit sütőpapírral kibélelem.
- A liszthez hozzáadom a többi alapanyagot és a felfutott élesztőt, alaposan összedolgozom.
- Az elején ragad a tészta, de a dagasztás során szépen összeáll és finom, lágy tészta lesz belőle. Kb. 15 percig dagasztom kézzel.
- Letakarva félretesszük a tésztát kelni, 30 perc múlva átmozgatjuk, és ismét félretesszük kb. 1 órára, míg kétszeres méretűre nő.
Elkészítés:
- Amikor megkelt, enyhén lisztezett felületre borítom, és kerekre nyújtom, szaggatom, tepsire teszem. Tetejét megkentem tojással, megszórtam sajttal. (A szaggatás során lehulló darabokat nem volt kedvem visszagyúrni, azt úgy ahogy volt egy kisebb tepsibe tettem.)
- Kb. 30 percet pihentek, majd 220 fokon hideg sütőben indítva 20 perc alatt készre sütöttem.
Megjegyzés
Másnap szendvicsnek készítettem el a fiúknak (vaj és házi kolbász került bele), nagyon finom volt.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.