Szőlőmaglisztes malátás rozsos zabos kenyér. Már régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy ki kellene próbálni a szőlőmaglisztet, most megtettem. Érdekes sötétlila színe van és apró szemcsés, ami a kenyérben is visszaköszön, szerintem nem zavaró módon. Az előtészta illata nekem enyhén borillatú volt, aztán lehet hogy csak beképzeltem?! Minden esetre érdekes, aki szereti a különlegességeket, annak érdemes kipróbálni. A szőlőmaglisztet a szokásos helyen, a bijoboltban vásároltam.
Szőlőmaglisztes kenyér
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Előtésztához:
- 50 g vörös szőlőmagliszt
- 50 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 100 g búzafinomliszt
- 3 g szárított élesztő
- 2 dl langyos víz
Kenyérhez:
- az összes előtészta
- 300 g finomliszt
- 100 g zabpehelyliszt
- 3 kk. só (ízlés szerint)
- 4 g szárított élesztő
- 1 dl langyos víz
- 2 ek. kefír (70 g)
- 3 ek. olaj
- 1 ek. melasz
Leírás
- Az előtészta hozzávalóit alaposan elkevertem, letakarva 6 órát pihent a konyhapulton.
- A 6 óra elteltével az előtésztát és az összes többi hozzávalót a dagasztógép üstjébe tettem (először a nedves, aztán a száraz anyagokat) és 10 perc alatt egynemű tésztává dagasztottam.
- Olajos kézzel kicsit átsimogattam a tésztát, majd letakarva 1 órát kelesztettem.
- Amikor megkelt a tészta két részre osztottam, ellapogattam, majd feltekertem.
- Mindkettőt papírral bélelt formába tettem és további 1 óra 15 percet kelesztettem a konyhapulton.
- Közben előmelegítem a sütőt 240 fokra.
- Gőzős sütőben 240 fokon 10 percet sütöttem a kenyereket.
- Majd visszavettem a hőmérsékletet 210 fokra és még 10 percig sütöttem. (20 perc elteltével kivettem őket a formából.)
- Végül forma nélkül 200 fokon még 10 perc alatt készre sütöttem. (Összesen 30 perc alatt sültek készre.)
- Sütőből kivéve vízzel enyhén megspricceltem, rácson hagytam kihűlni őket.
Megjegyzés
Tényleges munka nem volt sok a kenyerekkel, csak a várakozási időket kell kibekkelni, illetve közben itthonról dolgozni, házimunkát végezni...
A kettő kenyérke sütés után összesen: 880 g-os lett.
A kettő kenyérke sütés után összesen: 880 g-os lett.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.