Fagyasztási tippeket, konyhai praktikákat mutatok, amivel időt és energiát is megtakaríthatunk!
Nagyon sok mindent lehet és érdemes fagyasztani, a szokásos zöldborsótól kezdve a péksüteményekig…
A kertünkben nevelt zöldségeket nyáron, ősszel fagyasztva, aszalva, savanyítva tartósítjuk, hogy a napi fogyasztáson felüli mennyiséget későbbre eltegyük. De e mellett a rohanó hétköznapokban is igen jól jön egy kész étel a fagyasztóból. Vagy gondoljunk csak bele, hogy vasárnap este elfogyott a kenyerünk, és akkor nem kell mást tenni, mint a fagyasztóból valamilyen finom péksüteményt elővenni, ami másnapra szépen ki is olvad önmagától. Vagy egy szombati napon, ahelyett hogy a konyhában órákat ácsorgunk a tűzhely mellett az ebédet készítve, leülhetünk a gyerekekkel egy mesét megnézni vagy néhány órát társasjátékot játszani, hiszen van mit elővennünk a mélyhűtőből.
Fagyasztásnál mindig tüntessük fel a dobozon, csomagoláson:
- mi van benne (nem biztos, hogy emlékezni fogunk rá, hogy melyik dobozba mit tettünk)
- dátum (ez ne maradjon el semmiképpen!)
- súly vagy darabszám (tojásfehérje esetében igen hasznos)
Érdemes a mélyhűtő tartalmáról listát vezetni, így könnyebben megtaláljuk a dolgokat és ötletadónak sem utolsó.
Szóval hasznos tevékenység a fagyasztás, én mindenkit buzdítok rá, hogy használja ki a hűtője vagy hűtőládája kapacitását. Fogadjátok szeretettel – a teljesség igénye nélkül – az általam összeszedett kis felsorolást, képekkel, receptekkel illusztrálva.
Zöldségek hagyományosan fagyasztva
A borsót kifejtem, zacskózom, fagyasztom. Karalábét megmosom, hámozom, darabolom. Amikor szükséges csak előveszem, mehetnek a levesbe.
3 az 1-ben: Paradicsom, paprika, delikátlevél fagyasztva
Nagyon jó elővenni, amikor levest főzök. Negyed paradicsom, fél paprika, néhány delikátlevél. Zacskózva, fagyasztva. Fagyott állapotban mehet is a fővő levesbe.
2 az 1-ben: Paradicsom, paprika fagyasztva
Fél paradicsom és paprika, tálcára téve, fagyasztva, majd zacskóba öntve mehet vissza a fagyóba. Pörköltbe, paprikás krumpliba, tokányba használom. Ha nagyobb adagot készítek, akkor 2-2 darabot beleteszek.
Lecsó fagyasztva
Kész lecsót jégkockatartóba teszek, fagyasztom. Amikor megfagyott mehet zacskóba, majd az ételekbe. Pl. pörkölthöz, rántottába, resztelt májhoz.
Petrezselyem fagyasztva
A levelét késes aprítóval aprítom, a szárát kötegelve fagyasztom. Levesekbe, főzelékekbe, petrezselymes krumplihoz kitűnő.
Tojásfehérje fagyasztva
Amikor csak a tojás sárgájára van szükségem, a fehérjét egy kis műanyagban lefagyasztom. Érdemes ráírni, hogy hány darab van benne. Igen finom süteményeket lehet készíteni maradék tojás fehérjéből.
Készre sütött sütőtök fagyasztva
Amikor van belőle maradék, kanállal leszedem a tököt és dobozba vagy zacskóba téve fagyasztom. Finom süteményeket készíthetünk belőle.
Készételek fagyasztva
Húsleves levét, spagettiszószt, pörköltet, töltött káposztát, húsos káposztát remekül lehet dobozolni, fagyasztani. Igen jó, amikor csak elővesszük, melegítjük és azon nyomban el is fogyasztjuk. A marhapörköltből sokszor gulyást főzök, kiolvasztás után vízzel felöntöm, fűszerezem, bezöldségelem és hipp-hopp készen van a finom levesünk.
A csülkös bab (főtt tojás nélkül) és a túró– vagy ricottagombóc is fagyasztható.
A nudli, a gombóc/derelye gnocchi is fagyasztható. Mindig többet készítek, hogy jusson a fagyasztóba is belőle.
Zöldségek fagyasztva
Főtt kukoricát és reszelt cukkinit is fagyasztok. A kukoricát kiolvasztás után grillhúsok mellé grillezve fogyasztjuk vagy csak melegítve önmagában. A cukkiniből süteményt, főzeléket és tócsnit is készíthetünk.
Kenyerek, sós péksütemények sütés után fagyasztva
Korábban írtam már egy cikket arról, hogy hogyan lehet fagyasztani/kiolvasztani a pékárut. Érdemes elolvasni, képeket is mellékeltem hozzá. Hogyan marad friss a péksütemény?
Kitűnően lehet fagyasztani a sós péksüteményeket, kenyeret, zsemlét, kifli, bucit, de még a pogácsákat is.
Édes péksütemények, muffinok
Gyerekek az iskolába is egyszerűen elvihetik az itthon készített édes péksüteményket, a kalácsot vagy akár a muffinokat is. Ezek mind remekül fagyaszthatók kiolvasztás után könnyen csomagolható, elfogyaszthatók.
Mákos kalácsot is fagyasztok
A mákos kalácsot kiolvasztás után darabolom, vaníliás pudinggal rétegezem, egy éjszakát hűtőben pihentetve igen finom desszert lesz belőle.
Remélem hasznos volt a lista, bízom benne, hogy ötletadónak sokaknál beválik majd és egy-két dolgot meg is valósítotok belőle.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.