A receptet nővéremtől, Hajnitól tanultam, most megosztom Veled,
hogyan készíthetsz igazi finom sült gesztenyét.
Előkészítés:
A gesztenyét óvatosan bevagdaljuk. (Én 4-5 helyen szoktam.)
Langyos vízbe beáztatjuk minimum egy éjszakára.
Elkészítés:
Letakarva 210 fokon 1 órát sütjük, majd még 40 percet takarás nélkül.
Melegen azonnal fogyasztható. Nekem ezzel a sütéshosszal némelyik már ropogós volt, de könnyen leszedhető volt a héja.
Megjegyzés
A sütés hossza a geszetenyek méretétől is függ, valamint attól hogy mennyire volt friss a gesztenye amit vásároltunk. Sütés közben érdemes többször ellenőrizni.
És a végén a titkos hozzávaló:
A sült gesztenyének igazából nincs túl különleges íze. Maga a pillanatot lehet különlegessé tenni, amikor fogyasztod. Egy bögre tea, a kandallóban lobogó tűz, a hozzád bújó gyermeked, kinek megpucolod, vagy egy családi délután fűszerezi igazán finommá. Ezek nélkül, csak egy sima sült gesztenye. Teremts gesztenye pillanatot 🙂
Egy emléket idézek fel.
Amikor kicsi voltam, általános iskola alsó tagozatos. Közeledett a tél, de még nem havazott, viszont elég hideg volt. Délután, amikor már sötét volt 6 óra környékén ültünk a konyhában. Ültünk az asztal körül, anyukám és a testvéreim. Csak egy kis villany éget, de tényleg pici, a mosogató fölött. Az asztal közepén egy tálka volt, jól bebugyolálva több konyharuhába. Abban volt a forró, frissen sült gesztenye. Egyesével vettük ki őket és eszegettük. Nekem még nehezen ment a bontás, anyukám többször segített.
Annyira élesen megmaradt ez az emlék és olyan csodálatos visszagondolni rá. Tudom másnak ez egy átlagos nap, átlagos momentuma, de nekem egy gyönyörű gyerekkori emlék, mely miatt úgy szeretem a sült gesztenyét és annak illatát.
Akármikor, amikor sült gesztenye készül, visszacsöppenek kicsit a múltba és mosolyogva gondolok ezekre a szép pillanatokra, melyek csodálatossá és feledhetetlenné tették a gyermekkoromat.
További írásaimat itt olvashatod:
Legyen szép napod!
Szandra
Comments are closed.