Mooncake avagy holdsütemény, ahogy én készítem! Előrebocsátom, hogy ez nem egy mindent összekeverek, megsütöm és készen is van sütemény. Viszont megéri, mert finom és mutatós. Már régóta terveztem, hogy elkészítem, most aztán mindent beleadtam és sikerült. Az összetevőket tekintve is különleges, hiszen Golden syrupot, mogyoróolajat és alkaline vizet tartalmaz a tészta, amit nem mindenhol lehet kapni. A szirupt megvettem, mert egy angol zabpelyhes kekszhez is használom, az olajat úgyszintén. Az alkaline vizet viszont nem sikerült megvásárolni. Így aztán a férjem segítségével itthon elkészítettük. Szódabikarbónát hevítettem 30 percig 180 fokos sütőben, majd ezt kevertem forralt majd lehűtött csapvízzel. És láss csodát, készen is volt az alkaline, azaz lúgos vízem. Persze pH mérővel ellenőriztük, és sikerült elérni a 9,5 pH-t. Közben több forrásból hallottam, hogy gyógyszertárban vagy bioboltban lehet kapni lúgos vizet, ez jó hír, mert akkor nem kell a szódabikarbóna hevítésével foglalkozni. 🙂
A töltelék lehet édes vagy sós, nekünk az édes jobban ízlett Kínában. Így aztán itthon is az édes változatra próbáltam receptet kreálni. Sanyi is nagy segítségemre volt, ő azukibabot főzött, passzírozott és azzal is kipróbáltuk a tésztát. Nekem a babos töltelék túl édes, de persze ez ízlés dolga. Sőt, még karácsonyról maradt egy kis mákos és diós töltelékem, kivettem a fagyóból és bevallom azokkal sem rossz. De végül egy sokmagvas változatot készítettem, amiben pedig hugicám volt a segítségemre, akivel együtt ötleteltünk. 25 db 5 cm átmérőjű, kb. 2 cm magas holdsütihez írom majd a receptet. A kiindulási receptet itt találtam: mooncake recept, amit aztán még egy plusz tojással és egy kicsit több vízzel készítettem el, mert sehogy sem akart összeállni a recept szerint a tészta. Tudom ez lisztfüggő is, hiszen minden lisztnek más és más a folyadékfelvevő képessége. Mindegy is, a lényeg, hogy végül sikerült! A Golden-syroupot a Britishstore-ban vettem, a földimogyoróolajat pedig a Bijoboltban. Izgalmas elfoglaltság, persze annak, aki szeret a konyhában szép sütiket alkotni. Kicsit hosszúra sikerült a bevezetés, de ezeket a részleteket fontosnak tartottam elmondani, azaz leírni. 🙂
- 1 teáskanálnyi szódabikarbóna
- 2 ujjnyi forralt, majd visszahűtött csapvíz
- 25 g mandula
- 15 g dió
- 25 g mogyoró
- 5 g szezám
- 10 g szotyi
- 10 g tökmag
- 5 g lenmag
- 1 ek. mák
- 75 g búzadara (gríz)
- 75 ml víz
- 75 g cukor
- 400 g finomliszt
- 120 g Golden-syrup
- 120 g mogyoróolaj
- 4 tk. alkaline víz, azaz hevített szódabikarbónás víz
- 1 közepes méretű tojás
- 1 tojás kenni
- A szódabikarbónát sütőben 180 fokon 30 percig hevítjük.
- Vizet forralunk, kihűtjük.
- Egy kétdecis pohárba kb. kétujjnyi hűtött és forralt vízet teszünk, majd hozzáadunk 1 teáskanálnyi hevített, de kihűlt szódabikarbónát, elkeverjük. (Ez a lúgos, azaz alkaline víz.)
- A magvakat szárazon megpirítjuk.
- A grízt is ugyanígy megpirítjuk.
- A 75 ml vízzel és 75 g cukorral szirupot főzünk. Amikor felforr a víz és a cukor, még két percig forraljuk.
- A pirított magvakat és a grízt összekeverjük, majd ráöntjük a forró cukros szirupot. Vigyázva, mert nagyon forró és gőzöl, nehogy megégessük magunkat! Kicsit összekeverjük, fedővel letakarjuk, hogy a gőzben kicsit összeálljon.
- Félretesszük, hogy teljesen kihűljön.
- A 400 g finomliszthez hozzáadjuk a Golden-syrupot, a mogyoróolajat, a 4 tk. alkaline vízet és egy közepes méretű tojást.
- Alaposan összekeverjük, összeállítjuk a tésztát, letakarjuk, majd hűtőben 30 percet pihentetjük.
- A tésztából kb. diónyi méretű darabot teszünk a tenyerünkbe, amit vékonyra ellapítunk. (Én a másik tenyeremmel és a másik hüvelykujjammal csináltam.) Sajnos fotó nem készült, mert olajos a tészta, nem tudtam közben fotózni is.
- Erre kerül a töltelék, majd a tésztát minden oldalról óvatosan ráhajtjuk a töltelékre, vigyázva, mert törik a tészta. Összenyomjuk a tésztaszéleket. Ezt a töltelékes golyót belehelyezzük a tésztanyomóba, belenyomkodjuk, hogy mindenhol szépen illeszkedjen a forma széléhez.
- Végül sütőpapírral borított tepsire kinyomjuk.
- Így járunk el az össze tésztával és töltelékkel.
- A sütiket előmelegített sütőben 170 fokon 10 percig sütöttem.
- Kivettem a sütőből, 5 perc hűlés után tojással enyhén megkentem. Vigyázva, igen óvatosan kenjük, nehogy a mintát összetörjük. A túl sok tojás nem jó, mert a mintába "beleül" és sütés után nem lesz szép a mintázat. Szóval csak éppen hogy kenjük le a tojással, ne tocsogjon a süti tetején.
- Végül visszatettem a 170 fokos sütőbe a tepsit és még 10 perc alatt szép pirosra sütöttem a holdsütiket.
- Tepsin hagytam kihűlni őket.
- Érdemes 1-2 napot várni a kóstolással, hogy az ízek kicsit összeérjenek.
- A süti fém dobozban hosszan eltartható. (Ez a töltelék nem nedves, nem fog megpenészedni a dobozban.)
Én a tölteléket és a lúgos vizet előző nap elkészítettem, másnap már csak a tésztát állítottam össze. Persze lehet egy nap is készíteni, de akkor hosszú várakozási időkkel kell számolni. Nekem egyszerűbb volt így, hogy a víz és a töltelék már készen volt.
A formát még Kínában vásároltam, de az interneten láttam hogy már itthon is kapható webshop-okban.
Szóval ha kedvet kaptatok, vagy éppen már van formátok, próbáljátok ki bátran.
Akinek van kedve a töltelékkel is kísérletezhet, rengeteg variációt ki lehet próbálni, akár aszalt gyümölcsökkel, dióval, mákkal, gesztenyével, mazsolával...
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.