Ez már a második év, hogy a saját szilvánkból befőzök. Én nem szeretem a kemény, fekete szilvalekvárt, ezért szilvaíz vagy szilavadzsem készül nálunk. Igen egyszerű az elkészítése, nem tartalmaz semmiféle adalékanyagot, se cukrot, se tartósítószert. Amikor megkóstolod, olyan mintha friss szilvát ennél, mennyei finom és csodás a színe! Érdemes elkészíteni, vajas kenyérre, kalácsra, briósra vagy süteményekbe kenve, natur joghurttal igen finom csemege.
Szilvaíz, szilvadzsem
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 1 nagy vajlingnyi érett szilva
- Némi szabadidő és türelem
Leírás
- Az üvegeket alaposan elmostam.
- A szilvát megmostam, lecsepegtettem, magját kiszedtem.
- Egy nagy lábasba tettem, kis vizet öntöttem alá.
- Főzni kezdtem. Kb. egy órát főtt nagy lángon, állandóan keverve, majd botmixerrel pürésítettem.
- Tovább főztem, kevertem. Vigyázva, mert kicsit pöfögve-puffogva fő, nagyon forró!
- Amikor kellő sűrűnek találtam, forrón üvegekbe mertem, tetejére befőző fóliát tettem, tetőt rácsavartam és 10 percre fejre állítottam őket.
- Majd kb. 90 percig vizes dunsztban főztem, végül száraz dunsztba tettem őket kihűlésig. (A vizes dunszt elhagyható, korábban volt hogy megromlott a befőttem, így én inkább duplán dunsztolok.)
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 12 kis üveg lekvár lett. Összesen kb. 4 órát főtt, nagy lángon, kevergetve. Kamrában tárolom, felbontás után hűtőbe teszem.
Maradt tavalyról egy üveggel, nemrég bontottam fel, semmi baja nincsen! 🙂
Maradt tavalyról egy üveggel, nemrég bontottam fel, semmi baja nincsen! 🙂
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.