Egy hete szedtük le a félérett paradicsomokat, a lakás melegében szépen beértek. Így gondoltam egyet és ketchup-öt készítettem belőle. Nagyon finom és ami a legfontosabb, hogy tudjuk mi van benne (friss, általunk termesztett paradicsom, paprika) és azt is tudjuk, mi nincs benne. Nincs benne se tartósítószer, se színezék. Szóval aki teheti, annak javaslom, hogy készítsetek házi ketchup-öt – tartósítószer mentesen, mert igen finom! 🙂
Házi ketchup
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 750 g érett paradicsom
- 150 g paprika (2-3 szem)
- 220 g édeskés piros alma (1 nagy szem)
- 110 g vöröshagyma (1 db közepes méretű)
- 2-3 ek. nádcukor (ízlés szerint)
- 1 kk. só
- ½ kk. bazsalikom
- 3 db babérlevél
- kevés zeller zöldje
- 1 ek. almaecet
Leírás
- Az üvegeket alaposan elmostam, sterilizáltam, leszárítottam.
- A zöldségeket és az almát megmostam, lecsepegtettem, feldaraboltam. (A receptbeli mennyiségek, a tiszított zöldségeket jelentik. Persze nem kell grammra pontosan ehhez tartani magunkat, csak tájékoztató jelleggel írtam. Az almának a magházát kivágtam, a héját viszont rajta hagytam.)
- Hozzáadtam 1 ek. cukrot, sót, majd 30 percet főztem, végül botmixerrel pürésítettem.
- Ismét visszatettem a tűzre, hozzáadtam a fűszereket és az ecetet, majd 30 perc alatt készre főztem. (Közbern megkóstoltam, még 2 ek. cukrot igényelt, így került bele összesen 3 ek.)
- Kivettem belőle a babért és a nagyobb darab zeller zöldet és szűrőn átpasszíroztam.
- Végül még öt percre visszatettem a tűzhelyre, felfőztem még egyszer.
- Forrón üvegekbe mértem, majd mentek 90 percre vizes duntsztba.
- Végül száraz dunsztba tettem őket kihűlésig. (A vizes dunszt elhagyható, korábban volt, hogy megromlott a befőttem, így én inkább duplán dunsztolok.)
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 3 üveg sűrűn folyó finom ketchup lett. Megmértem: 930 gramm. (Plusz 120 g a sűrűje, amit sajnáltam volna kidobni, így betettem a mélyhűtőbe, és majd egy nagyobb adag pörköltbe fogom felhasználni.)
Üvegem sajnos már nem volt egyforma, így három különböző méretűbe tettem. Talán nem olyan mutatós, de nem is ez a lényeg, hanem hogy házi és nagyon finom.
Fogyasztásig a kamrában taroljuk. Felbontás után természetesen hűtőbe kell tenni.
Üvegem sajnos már nem volt egyforma, így három különböző méretűbe tettem. Talán nem olyan mutatós, de nem is ez a lényeg, hanem hogy házi és nagyon finom.
Fogyasztásig a kamrában taroljuk. Felbontás után természetesen hűtőbe kell tenni.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.