Finom házi paradicsomból paradicsompürét főztem, ebből készítettem gombás szószt télre. Lehet üvegekbe tenni és dunsztolni, de dobozolva, fagyasztóban is eltartható. Nagyon finom, gyorsan kész ételt lehet belőle varázsolni. A korábban eltett szószt csak megmelegítjük, közben egy gerezd fokhagymát apróra vágunk, azzal ízesítjük. Ezután nincs más dolgunk, mint a frissen kifőzött tésztára kanalazni és jóízűen elfogyasztani. Mindjárt írom a receptet és mutatom a fázisfotókat is. Természetesen csak ötletadó, mindenki saját ízlése szerint készítheti, mind a mennyiségeket tekintve, mind a fűszerezését.
Amíóta van saját paradicsomunk, minden évben készítek szószt télre, nagyon jó hogy csak elő kell venni, gyorsan, finom ételt tehetek az asztalra. Arról nem is beszélve, hogy nincsen benne semmiféle tartósítószer, mint a drága, boltban kapható szószokban.
Húsos változatot is szoktam főzni, azt a fagyasztóba teszem télre. Itt a receptje: húsos spagettiszósz
- 2,8 kg paradicsom
- 400 g vöröshagyma
- 500 g gomba
- bazsalikom
- só
- barnacukor
- őrölt bors
- A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk.
- A paradicsomot daraboljuk, kiskanál sóval odatesszük főzni.
- Amikor összeesik botmixerrel pürésítjük, majd sűrűre főzzük.
- Közben hosszúkásra összevágjuk a gombát és a vöröshagymát, a bazsalikomot finomra aprítjuk. (természetesen szárított bazsalikomot is használhatunk)
- Én nem szűröm át a paradicsompürét, nem zavar minket az apró héj és magvak, aki nem szereti darabosan, az szűrje, passzírozza át.
- A paradicsompürébe beletesszük a hagymát, gombát, bazsalikomot, összefőzzük.
- Sóval, barnacukorral, borssal ízlés szerint fűszerezzük.
- Aki dunsztolva, üvegekben szeretné a kamrapolcra tenni, annak roppanósra kell hagyni benne a hagymát, mert még dunsztolásnál puhulni fog.
- Ebből a mennyiségből 6 db ½ literese üvegnyi szósz lett.
- Kifőzött üvegekbe szedtem a forró szószt, 1,5 órára vizes dunsztban hagytam őket (gyöngyözött a lábansban a víz, ebben voltak az üveges szószok).
- Végül száraz dunsztba kerültek az üvegek , ott hűltek ki.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2022.07.28. Ma ismét spagettiszószt készítettem, de most dobozolva, a fagyasztóládába kerültek. Közel 4 kg volt az érett paradicsomom, természetesen a hagyma és gomba mennyiségét is növeltem. 7 doboz szószt tettem kihűlés után a fagyasztóba. (Egy dobozba 600 g szósz került.) Mutatom a kész ételt is, természetesen meg is kóstoltuk spagettivel.
2023.03.18. Ma felbontottam a nyári üveges szószt. Hibátlan! Negyed kiló sertés darálthőst kicsi zsiradékon megpirítottam, sóztam, borsoztam, ráöntöttem az üveg szószt, fokhagymával és bazsalikommal fűszereztem, majd összefőztem. Mennyei finom lett! Saját készítésű tésztával és sajttal a tetején tálaltam.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.