Túrós lepényt készítettem, olyan régies puha kelt tésztával, zamatos túrós és kapros-túrós töltelékkel. A kaprot frissen szedtem a kertből. 🙂 Egy adag tésztát kevertem be, és kétféle tölteléket készítettem hozzá, mert a fiúk nem szeretik a kaprot. Kiinduló alap Horváth Ilona szakácskönyvében található kapros túrós lepény receptje volt, ezt alakítottam kissé át saját számíze szerint. Egy nagyobb és egy kisebb tepsivel lett belőle. Finom és kiadós sütemény.
Túrós lepény
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 750 g finomliszt
- 5 dl langyos tej
- 120 g szobahőmérsékletű, lágy sertzészsír
- 100 g cukor
- 2 csipet só
- 1 cs. szárított élesztő (7 g)
- 2 egész tojás
Kapros túrótöltelékhez:
- 1 kg túró
- 2 tojás sárgája
- 3 tojás fehérje
- 2 ek. tejföl
- 6 ek. cukor (ízlés szerint)
- 2 ek. búzadara
- 1 csokor friss kapor
- Sütemény tetejét kenni: 1 tojás sárgája + 1 ek. tejföl
Túrós töltelékhez:
- 500 g túró
- 1 tojás sárgája
- 2 tojás fehérje
- 1 ek. tejföl
- 4 ek. cukor (ízlés szerint)
- 1 ek. búzadara
- Sütemény tetejét kenni: 1 tojás sárgája + 1 ek. tejföl
Leírás
Összeállítjuk a tésztát:
- A tészta hozzávalóit üstbe mérjük, majd géppel alaposan kikevertetjük a tésztát. (Lágy a tészta, ha nincs gépünk fakanállal kell kikeverni. Nokedlitől egy kicsit keményebb tésztát kell hogy kapjunk.)
- Huzatmentes helyre, letakarva félretesszük kelni kb. egy órára.
Elkészítjük a tölteléket:
- A túrót, tojás sárgáját, tejfölt és a cukrot kikeverjük. Hozzáadjuk a búzadarát, a felvert tojásfehérjét és az apróra vágott kaprot.
- Ugyanígy készül a másik túrótöltelék is, csak kapor nélkül kicsit több cukorral.
Sütemény összeállítása, sütése:
- A megkelt tésztát ⅔ és ⅓ arányban szétosztjuk. A nagyobb zsírozott tepsibe a ⅔ rész, a kisebbe az ⅓ rész tészta kerül. Kanállal kicsit elegyengetjük.
- Kb. 30 percig a tésztát pihentetjük, majd 180 fokon 12-15 perc a tésztát elősütjük.
- Elősütés után kerül rá a kapros túrótöltelék, majd 180 fokon 10 percig tovább sütjük.
- Kivesszük a sütőből, megkenjük a tojássárga tejföl keverékével és visszatesszük a forró sütőbe, addig sütjük, míg kicsi színt nem kap a teteje.
- Ugyanígy járunk el a kisebb adag tésztával és a sima túrótöltelékkel.
- Tepsiben hagyjuk a süteményeket kihűlni. Majd ízlés szerint kockára szeleteljük.
Megjegyzés
Érdemes megvárni, hogy teljesen kihűljön, mert úgy szebben szeletelhető.
A kapros túrós 36 szelet, a túrós 18 szelet lett.
A kapros túrós 36 szelet, a túrós 18 szelet lett.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Az oldalon számos túrós receptet találsz, ha kedvet kaptál nézz körül itt: túrós receptek
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.