Kelt tészta, vaníliás puding, süteménykiszúró és muffinforma… ezek kellenek ahhoz, hogy a kelt tésztát kicsit másként is megsüthessük a megszokottnál. Vaníliás kosárkákat készítettem, a fiúk nagy örömére. Ízletes és mutatós sütemény. Egy vasárnapi ebédnél büszkén megállja a helyét.
Vaníliás kosárka
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 300 g liszt
- 15 g élesztő
- 1 ek. cukor (25g)
- csipet só
- 1 tojásnyi ráma (50g)
- 1 tojás sárgája
- 1,5 dl tej
Pudinghoz:
- ½ cs. vaníliás puding (főzős)
- 2,5 dl tej
- 2 ek. cukor
Tetejére:
- tojásfehérje kenni
- 1-2 ek. cukor szórni
Leírás
Puding elkészítése:
- A pudingot a szokásos módon megfőzzük és hűtjük.
Tészta összeállítása:
- A lisztet átszitáljuk, szárazanyagokat egy tálban összekeverjük, hozzámorzsoljuk az élesztőt, tojássárgáját és a langyos tejet és a rámát. Jól átgyúrjuk, ha nagyon ragad, kis lisztet teszünk bele.
- Ha a tészta szép egynemű és teljesen elválik az edény falától, akkor letakarjuk, és egy órát kelesztjük.
Kosárkák összeállítása:
- Ha a tészta duplájára kelt, akkor kb. ⅔ részét enyhén lisztezett felületen elnyújtjuk, és 12 db kerek formát szaggatunk belőle. (kb. 8 cm átmérőjű)
- A muffinsütőbe muffinpapírt teszünk, és minden egyes helyre beleteszünk 1-1 tészta korongot.
- A vaníliáspudingot rákanalazzuk a tésztakorongokra.
- A másik adag tésztánkat is elnyújtjuk, megkenjük a tojásfehérjével és megszórjuk kristály cukorral. Kis linzerszaggatóval 12 db “virágot” szaggatunk. Ezek kerülnek a puding tetejére.
- A maradék tésztát összegyúrtam, 2 db brióst formáztam, tetejét megkentem, megszórtam.
Sütés:
- Hideg sütőben kezdtem a sütést, 250 fokon 15 percig, majd 200 fokon még 5 percig.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 12 db kosárkát és 2 db kis brióst sütöttem. Nagyobb család nyugodtan dupla adagból is készítheti.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.