Vízen kelt kifli, vagy vízenkőtt, esetleg vízen kullogó néven ismeretes a következő finomság. Én lány koromban ettem előszőr, férjem keresztanyukája sütötte. Most elkészítettem én is, alapul Horváth Ilona receptjét használtam. Finom, édes, kívűl ropogós kifli, belseje puha. Igaz, hogy másnap már veszít az élvezeti értékéből (sajnos a ropogóssága nem marad meg) de igazándiból nem maradt túl sok másnapra, így nem is bántuk.
Vízen kelt kifli
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 500 g BL-55 finomliszt
- 20 g élesztő
- 2 dl tejföl
- 100 g vaj
- 2 tojás sárgája
- 1 dl tej
- 1 kk. cukor
- só
- citromhéj
Szóráshoz:
- 200 g kristálycukor
Leírás
- Az élesztőt 1 kk. cukorral a langyos tejben felfuttatjuk.
- Amikor felfutott az élesztő a többi hozzávalóval együtt összedolgozzuk. (Kivéve a 200 g cukrot.)
- Tiszta konyharuhát meglisztezünk, rátesszük a tésztát, csücskeit összekötjük (lazán, hogy maradjon helye a tésztának a növekedésre) és fakanál nyelére felfüggesztve egy hideg vízzel teli edénybe tesszük.
- A vízben kelesztük, kb. 45-60 percet, míg fel nem jön a tészta a víz tetejére.
- Ekkor kristálycukorral megszórt nyújtólapra borítjuk, és kis darabokat vágunk, majd megsodorjuk, megcsavarjuk, úgy hogy közben a cukorba beleforgatjuk a tésztát. Kifli alakra hajtjuk és sütőpapírral fedett tepsire tesszük.
- Nekem 2 x 20 db kis kifli lett, 2 tepsire éppen ráfért.
- Még 30 percet kelesztjük, közben a sütőt előmelegítjük 190 fokra.
- Végül 15-20 perc alatt a kifliket 190 fokon készre sütjük.
Megjegyzés
Én sima kristálycukor helyett koronás aranybarna cukrot használtam.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.