Aszalás házilag! 2015. év végén kaptam egy aszalógépet, amit azóta is szívesen használok. Igaz nem napi szinten, de már többször, többféle finomságot készítettem. 🙂 Télen főként almachipset készítettem a családnak. Úgy tervezem, hogy a jövőben készülő aszalványokkal (nyáron tervezek egyéb gyümölcsöket és zöldségeket is szárítani) majd kiegészítem és folytatom ezt a bejegyzést. 🙂
Ez itt nem a reklám helye, csak információ, nekem Zelmer négy tálcás, elektronikus kezelőpanellel ellátott aszalógépem van, ahol látható az eltelt idő és kiválasztható a szárítási funkció. (1-es gyorsabb, melegebb, 2-es alacsonyabb hőmérsékletű szárítás). Aszalógépet sok webshopban és áruházban megvásárolhatjuk, de vásárlás előtt mindenképpen érdemes az interneten mind márka, mind ár tekintetében körülnézni, mert nagy a szórás.
UPDATE! 2023.09.12. Új gépem van: 12 tálcás Sencor SFD 6600BK – ezzel sokkal több zöldséget vagy gyümölcsöt tudok aszalni (szilva 6 tálca fér bele, alma 12 tálca)
És akkor következzenek az aszalványok…
- 6 db nagy alma
- Az almákat megmossuk, szép, közel azonos vastagságú szeletekre vágjuk. (2-3 mm)
- Az almaszeleteket az aszaló tálcáira rakosgatjuk (egymás mellé szorosan, de csak egy rétegben).
- Amikor mind a négy tálca tele lett, egymásra tesszük a tálcákat. Tetejét is rátesszük.
- Végül elindítjuk a programot és 7-8 óra alatt kiszárítjuk.
- Én aszalás közben a tálcákat óránként meg szoktam cserélni. Az alsó tálca felülre kerül és így tovább...
- Az alma fajtájától és víztartalmától függ az aszalási idő.
- általában 7-8 óra alatt igazi ropogós aszalt alma (almachips vagy almaszirom) készíthető.
- Én az 1-es fokozaton szárítom, ez gyorsabb, melegebb.
- Légmentesen zárható dobozban tároljuk.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
ÍME A GÉPEM KÖZELEBBRŐL:
A MINAP EPRET IS ASZALTAM,
az aszalt eper nagyon finom túrós süteménybe, önmagában vagy müzilhez keverve. Annyit tudni kell, hogy 2 tálcával aszaltam, a kiindulási súly 560 gramm volt, ebből a szárítás végére 50 g aszalt eper lett. A szárítási idő 6 óra volt. Üvegben vagy légmentesen záródó dobozban tároljuk.
A ZÖLDFŰSZEREK SEM MARADHATTAK KI,
kipróbáltam: babérlevél, rozmaring és zsálya. A zsálya miatt 12 óra kellett nekik, alacsonyabb hőmérsékleten, csontszárazra aszaltam őket.
DELIKÁTLEVÉL – szárítva
Ugyan van aszalógépem, de nem akartam most áramot használni, hiszen ezek a zöld levelek a levegőn is pár nap alatt szépen megszáradnak. Az aszalógép tálcáira tettem a leveleket mosás után, ott aztán maguktól szépen megszáradtak. Dobozba tettem, száraz, sötét helyen hosszan eltartható.
ELKÉSZÜLT AZ ASZALT SÁRGABARACK IS (2016.06.27.)
700 g volt a kiindulási mennyiség, apró szemű, közel azonos nagyságú barackokat választottam. Ez éppen egy tálcára fért rá. 3,5 óra alatt lett készen, 110 g lett belőle. Ronda, de finom és tartósítószer mentes!!!
A barackot megmostam, 10 percre forró vízbe tettem, így könnyen lehúzhattam a héját. Majd félbevágtam, magot kiszedtem és az aszaló tálcájára tettem a fél szemeket. Vágott felével lefelé, ez hiba volt, mert eléggé beleragadt aszalás közben. (Lehet hogy héjastól, héjával lefelé fordítva kellett volna aszalnom őket?!) Nagyjából azonos nagyságúak voltak a szemek, de volt amelyik puhább volt, az jobban elterült, és végül jobban ki is száradt. Aszalás közben ugyan forgattam a tálcát, de még így sem sikerült egyformán száradniuk. Van amelyik kiszáradt, van amelyik belül még nedves maradt. Finom, viszont így nem tárolható el hosszú távon. 🙁 Úgy gondolom mindenképpen érdemes leírni a tapasztalataimat, hogy más ne essen ebbe a csapdába. Összegezve: süteménybe, fagyiba, túrógombócba és reggeli műzlibe, zabkásába fog kerülni az aszalt sárgabarackom. 🙂 Sajnos télig eltartható aszalt sárgabarackot nem sikerült itthon készítenem. Vagy lehet hogy jól szellőző papírtasakban akár el is állna? Ezt nem tudom, lehet hogy mégis kipróbálom. A súlyveszteség is hatalmas, ha a 4 tálcával készítettem volna, közel 3 kg barackból 400-450 gramm aszalt sárgabarack lett volna. Ja, és még mosogatni is kell, illetve áztatni és utána mosogatni, mert igen-igen beleragadt a tálcába aszalás közben a barack.
Persze ez a kis kudarc nem szegte kedvemet, folytatás következik majd az aszalás témában. 🙂
ASZALT SZILVA (2016.07.29.)
1 kg volt a kiindulási mennyiség, viszonylag kisebb szemű szilva. 6-7 szemet megettünk, így éppen 1 tálcára rá is fért a mosott, felezett, kimagvalt szilva. 24 órát töltött az aszalóban, 200 g aszalt szilva lett belőle. Tehát egy 4 tálcás aszalóval 3,5-4 kg szilvát tudunk feldolgozni, amiből kb. 800 g aszalt szilvánk lesz.
A szilvát megmostam, késsel megfeleztem, magok eltávolítottam. Vágott felével felfelé az aszaló tálcájára sorakoztattam. 5 óra elteltével, mikor már száradt annyit, hogy megfordítás után nem ragadt a vágott fele, átfordítottam, hogy vágott felével lefel nézzenek a szemek, így könnyebben szárad, viszont már nem ragadt le a tálcára. Összesen 24 óra alatt értem el a kívánt szárazságot.
Energiatakarékos módszer: pár óra szárítás után a szilvát tálcára tesszük, gézzel letakarva, portól mentes helyen napon is tovább száríthatjuk.
2016.09.27. Ismét elkészült egy adag aszalt szilva. 4 tálcányi szilvát aszaltam, ebből lett 580 gramm. (fotó: piros pöttyös terítő) Lesz belőle házi müzli szelet, tehetjük joghurtba, kenyérbe, süteménybe, de magában is nagyon finom. 🙂
Mutatom a képeket is:
KEREK SZILVA ASZALVA (2016.10.26.)
10 db gyönyörű kerek szilvát aszaltam. Vékony szeletekre felvágtam, két tálcára fért rá. 2 óra kellett neki. Mutatom a képeket is.
SÁRGABARACK – HÉJASTÓL (2017.06.25.)
Frissen szedett, jó érett sárgabarackot aszaltam. Nem vettem le a héját, mosás után kettévágtam, magját eltávolítottam, majd a vágott felével felfelé a tálcára rendeztem őket. (Ez fontos, mert ha a vágott fele kerül lefelé, akkor ráragad a tálcára a gyümölcshús, így viszont szárad a vágott fele, és utána ha már átfordítjuk, nem vagy csak elvétve ragad le.) 12 órát ment a gép, majd 24 órát szabad levegőn száradt. Még kétszer ismételtem meg, utána készen is lett az aszalt sárgabarackom. Természetesen ha valaki siet, akkor aszalhatja csak a gépben is, de én most rá is értem és áramot is spóroltam. 🙂 Nagyon finom, olyan igazán ízes lett az aszalt sárgabarack. Megfelelő csomagolásban gasztroajándéknak is kiváló, de süteménybe, müzlibe vagy csak úgy szárazon elrágcsálva is nagyon finom csemege.
ASZALT PARADICSOM (2017.08.21.)
Frissen szedett, jó érett Lucullus paradicsomot aszaltam. majdnem 1,7 kg volt a friss paradicsom. Nem vettem le a héját, mosás után hosszában negyedekre vágtam, kocsonyás részét, magját, levét, szárvégét eltávolítottam. Majd az aszalótálcára rendeztem őket. 2 tálcával lett ebből a mennyiségből, így tudom, hogy következő alkalommal dupla ennyi paradicsomot vehetek, hogy mind a négy tálcám megteljen. A paradicsomokat úgy kell a tálcára helyezni, hogy a gyümölcshús, azaz a vágott részt felfelé kerüljön, ellenkező esetben szárítás közben leragad a tálcára. Szárítás közben a paradicsom összetöpped, így már az aszalás vége felé egy tálcán is elfértek. 14 órás gépi aszalás után még egy napot a tálcán szikkasztottam a paradicsomot, 100 g aszalt paradicsomom lett. Végül 3 db kiforrázott, kiszárított üveg aljába fűszereket szórtam (bazsalikom, oregánó, kakukkfű), erre került az aszalt paradicsom, ismét fűszerek, végül pedig olívaolajjal felöntöttem, hogy ellepje. Kb. 4,5 dl olívaolajat és 1-1 kávéskanálnyi szárított fűszert használtam fel. Száraz, hűvős helyen 2-3 hónapig eltartható, hűtőben akár 6-8 hónapig is. Akinek nincsen szárítógépe, sütőben vagy természetesen napon is száríthatja a paradicsomokat. Sütőben, főleg ha van légkeverés funkció, hamarabb elkészül, míg a napon több idő szükséges neki.
Az aszalt paradicsom nagyon finom sajtos tallérba, de dagasztás nélküli gyökérkenyérbe is kitűnő íze van. Mindkettőt sütöttem már aszalt paradicsommal, de a következő adagot már az én saját készítésű aszalt paradicsomommal fogom elkészíteni.
ASZALT JALAPENO PAPRIKA (2021.09.06.)
Saját termesztésű jalapeno paprikát aszaltam. Pirosat és zöldet. Nagyon jó ízű, zöld állapotában még kevésbé csíp, mint pirosan. Mosás után vékony karikára vágtam, majd ment az aszalóba. Érdemes alá papírt tenni (amit sok helyen bevagdaltam), mert a magok könnyen a gépbe hullanak.) Pár óra alatt kopogósra száradt. Mennyei illat lengte be a konyhát. Lezárt üvegben tárolom. Levesekbe igen finom, az egész család kedveli. Ki többet, ki kevesebbet tesz a tányérjába. 🙂
ASZALT CÉKLA (2021.09.09.)
Saját céklánkból aszaltam egy keveset. Nyersen megpucoltam a céklát, majd vékony karikára vágtam (zöldséghámozóval). Ment az aszalóba. Néhány óra alatt kopogósra száradt. Végül késes aprítóval aprítottam. Lezárt üvegben tárolom. Gomolya sajtba, joghurtos mártásba, sütemények színezésére használom.
HÁZI ÉTELÍZESÍTŐ (2021.09.10.)
Újhagyma és szára, zeller levél, petrezselyem levél, sárgarépa, fehérrépa, kinek mi van a kertben, mit sikerül éppen jó áron beszerezni a piacon. A zöld levelek hamar megszáradnak egy tálcára kitéve. A zöldségek pedig aszalóban, vékonyra szeletelve, néhány óra alatt kopogósra száríthatók. Majd késes aprítóban vagy darálóban apríthatjuk vagy porrá őrölhetjük, ki hogy szereti. Levesek ízesítésére igen finom keverék. Lezárt üvegben tárolom.
CSILI SZÁRÍTÁSA (2021.09.18.)
Piros csilipaprikát daraboltam, aszalóban megszárítottam, majd késes aprítóval aprítottam. Csak párszor megforgattam, máris elkészült a csilipehely.
ZÖLDFŰSZEREK ASZALÁSA (2021.10.27.)
Saját termesztésű rozmaringot, kaprot, mentát és zeller szárat aszaltam. A kapor alá mindenképpen érdemes sütőpapírt tenni (és még a papírt több helyen bevagdalni, hogy átmenjen rajta a levegő), mert az apró részek könnyen kihullanak. Többféle zöld ment egyszerre az aszalóba, aszalás közben érdemes átcserélgetni őket, mert nem egyformán száradnak.
FOKHAGYMA ASZALÁSA (2021.10.21.)
5 fej fokhagymát megpucoltam, aprítottam, aztán már ment is az aszalóba. Elég sok idő kell neki mire megszárad, jó kopogósra. Kétszer futottam neki, mert éjszakára nem hagytam bekapcsolva a gépet.
ÚJ GÉPEMMEL ALMA ASZALÁSA (2023.09.12.)
Finom, ropogós! Viszont amit mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy 13-20 % a kihozatal. Mit is jelent ez? Ha pl. 3 kg almát aszalsz, akkor 390 g és 600 g közötti aszalt almád lesz, attól függően, hogy mennyire ropogósra szárítod. Én teljesen ropogósra szárítom, mi így szeretjük. Aszalás után légmentesen kell tárolni, hogy ne vegye fel a párát a levegőből, mert akkor visszapuhul.
ASZALT SZILVA (2023.09.12.)
Vákuumfóliába, celofán tasakokba és üvegekbe tettem el a szilvát. Szárazra aszalom, így nem penészedik meg. Egész télen finom szilvát lehet eszegetni. 🙂
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.