Milyen tízórait vigyen a gyerek az iskolába? Egy tésztából készíthetünk túrós és nutellás batyut, kakaós és fahéjas csigát, brióst, lekváros buktát otthon… Gondolkodjunk előre, amikor van időnk süssük meg és fagyasszuk le, így mindig csak elő kell kapni és már indulhatunk is az iskolába. A péksütemény fagyasztható, pár óra alatt önmagától kiolvad, egyszerűen elcsomagolható, szóval szuper tízórai vagy uzsonna ötlet. Gondolom más családnál is fejtörést okoz, hogy mit csomagoljon a gyereknek az iskolába. Nem lehet mindig szendvicset vagy bolti péksüteményt, mert unalmas vagy éppen tele van cukorral, térfogatnövelő szerekkel, stb. Így a házilag készített finomsággal könnyen megoldhatjuk ezt a problémát. Inkább kicsiket készítek, így biztosan meg tudja enni a gyerek még a rövidebb szünetben is. Sós változatot is készítettem, a receptje itt található: Egy tésztából 6 tízórai – Sós péksütemények
Remélem sikerült másoknak is ötletet adni, és akkor fogadjátok szeretettel a receptet és a fázisfotókat.
- 500 g finomliszt (BL-55)
- 1 kk. só
- 3 ek. cukor
- 25 g friss élesztő
- 2,8-3 dl tej
- 80 g vaj vagy ráma
- görög joghurt vagy tejföl
- kakaópor
- cukor és fahéj
- lekvár
- nutella
- túró, tojás, cukor, vanília
- maradék tojásfehérje
- jégcukor
- A lisztet átszitálom.
- A száraz anyagokat egy tálban összekeverem, rámorzsolom az élesztőt, hozzáadom a tejet, vajat. A tejjel óvatosan bánjunk, nem minden liszt egyforma, ezért érdemes belőle kicsit visszatartani és csak akkor hozzáadni, ha igényli a tészta. Puha tésztát kell kapnunk, de ne legyen ragacsos. Jól átgyúrjuk, dagasztjuk. Én mindent egyszerre bepakolok a dagasztógép üstjébe, géppel 6-8 percig dagasztom, ekkorra selymes, puha, fényes tésztát kapok.
- Egy-másfél órára letakarva, huzatmentes helyre félreteszem kelni. (Ha melegebb van, hamarabb megkel, ha hűvösebb a konyha hosszabb lehet a várakozási idő.)
- Tepsit sütőpapírral kibélelem.
- Előkészítem a tölteléknek valókat.
- Amikor a tészta térfogata kb. a kétszeresére nőtt, akkor enyhén lisztezett nyújtólapra borítom.
- Tetejét kicsit meglisztezem és elnyújtom. (kb. 40 x 50 cm téglalappá.)
- Hat részre vágtam a tésztát.
- Készítettem kakaós és fahéjas csigát, amihez joghurttal megkentem, a töltelékkel megszórtam, feltekertem, szeleteltem a tésztát.
- A brióshoz 6 részre vágtam a tésztát, kis cipókat gömbölyítettem, félreraktam, utolsóként formáztam. A fonása egy korábbi receptemben itt megnézhető.
- A lekváros buktához négyzetekre vágtam a tésztát, lekvárt tettem rá, összehajtottam.
- Ez uán a túrós és nutellás batyukat készítettem el, négyzetekre vágtam a tésztát, közepébe tettem a tölteléket, a négy csücskét összefogtam kissé megtekertem, összenyomtam.
- A péksüteményeket tepsire tettem (2 normál méretű gáztepsire fértek rá.) Kb. 20 percet még a tepsiken pihentek, ez alatt a sütőt 210 fokra előmelegítettem.
- A péksütiket maradék tojásfehérjével kentem meg, némelyiket jégcukorral szórtam meg.
- A két tepsivel egyszerre sütöttem, közben megcseréltem a tepsiket, hogy egyenletesebben süljenek. 210 fokon kb. 20 perc alatt sültek készre. (kissé pirosabbra sikerült a kelleténél, de így is el fog fogyni.)
- Tepsin hagytam kihűlni a péksüteményeket.
- Frissen, hatosával csomagolva fagyasztottam őket.
Természetesen bármivel tölthetjük, ízlés szerint formázhatjuk őket, kinek mit szeret a gyermek, vagy éppen mit talál a spejzban, hűtőben. (Mák, dió, szilvalekvár, stb.)
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.