Sajtos stangli most a jól bevált receptem alapján de teljes kiőrlésű és finom liszttel vegyesen! Trappista és füstölt sajttal “bolondítva”. Igen finom lett.
Sajtos stangli - teljes kiőrlésű
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztába:
- 250 g finomliszt
- 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2-3 kk. só
- 20 g friss élesztő
- 170 g főzőtejszín
- 1,7-1,8 dl tej (lisztfüggő)
- 50 g reszelt sajt
Tetejére:
- 120 g reszelt sajt
Leírás
Előkészítés:.
- Kelesztőtálba belemérjük a liszteket, hozzáadjuk a sót, rámorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük.
- Hozzáadunk kb. 50 g reszelt sajtot, azzal is elkeverjük.
- Ráöntjük a langyos tejet és tejszínt, jól kidagasztjuk. Egy viszonylag lágy tésztát kell hogy kapjunk, ami dagasztás során szépen elválik az edény falától. (Én géppel dagasztottam.)
- Langyos, huzatmentes helyre, letakarva félretesszük pihenni a tésztát. Nekem kb. 1 órát pihent, szépen meg is nőtt ezen idő alatt a tészta.
Formázás:
- Enyhén lisztezett felületre borítjuk, 12 egyforma darabra vágjuk és kis bucikká formáljuk. (Csak óvatosan, nem nyomkodjuk ki belőle a levegőt.)
- A bucikból egyesével “rudakat sodrunk” és a reszelt sajtban meghempergetjük őket, majd kb. 2 cm-es közökkel egymás mellé rakjuk a tepsire. (Ha nem ragad ráa sajt vízzel enyhén megpermetezzük, utána forgatjuk a sajtba.)
- Vízzel megpermetezzük őket és még 60 percet pihentetjük. Ezen idő alatt a sütőt is előmelegítjük.
- A tészta kelés és sütés közben kissé terülni fog, így a stanglik sütés közben összesülnek egymással.
Sütés:
- Sütés előtt vízzel ismét megpermetezzük a stanglikat.
- Majd 170 fokon, előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.
- Rácson hagyjuk kihűlni őket.
Megjegyzés
Mindenki ízlés szerint oszthatja a tésztát, aki nagyobbakat szeretne, az 10 db-ra, aki kisebbeket 14-16 darabra is oszthatja a tésztát.
Nekem most ici-picit megpirultak, mert vacsora közben a sütőben felejtettem őket.
Én amikor sajtos stanglit sütök, mindig teszek a fagyasztóba is pár darabot. Erről bővebben itt olvashatsz.
Nekem most ici-picit megpirultak, mert vacsora közben a sütőben felejtettem őket.
Én amikor sajtos stanglit sütök, mindig teszek a fagyasztóba is pár darabot. Erről bővebben itt olvashatsz.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.