CH csökkentett zabpelyhes zsemle, dagasztás nélkül, gyorsan és egyszerűen elkészíthető. 🙂 A sima lisztes változatát nagyon szeretjük, sokszor készítem (receptje itt található: zabpelyhes zsemle), most megsütöttem ch csökkentett és teljes kiőrlésű liszttel is. Másfél-két óra alatt asztalon lehet a zsemle, tényleg nem kell egyáltalán vacakolni vele. A zabpehelynek köszönhetően külsőre ugyan nem egy csodaszép péksütemény, kissé rücskös, illetve a zsemlék is kicsit rusztikusak, egyik kisebb, másik nagyobb, hiszen nem a kezünkkel gömbölyítjük, hanem kanállal adagoljuk a tepsire. Viszont az íze és a gyorsasága mindenért kárpótol minket.
- 200 g Dia wellness Zero 6 lisztkoncentrátum
- 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt (TL-196)
- 100 g zabpehely
- 30 g sikér
- 2-3 kk. só (ízlés szerint és kanál méretétől függően)
- 10 g szárított élesztő
- 6 dl víz
- 2 ek. olaj
- Liszteket, zabpelyhet, sót, élesztőt egy nagy műanyag tálban összekeverjük.
- Hozzáadjuk a langyos vizet és az olajat (a vízből kicsit tartsunk vissza, mert a víz mennyisége liszt és zabpehely függő, sűrű nokedliszerű tésztát kell, hogy kapjunk) majd egy evőkanál segítségével ismét összekeverjük.
- Kb. 1 órát kelni hagyjuk, míg két-háromszoros méretűvé megnő a tészta.
- Közben a sütőt előmelegítjük, a tepsit sütőpapírral kibéleljük.
- A tésztából két evőkanál segítségével halmokat teszünk a tepsire, köztük helyet hagyva, mert kissé megnőnek. (Én kisebbeket sütök, az azt jelenti, hogy egy jó nagy púpos evőkanállal teszek egy zsemlének, így 13 darab zsemlém lett. 12 szerettem volna, de így sikerült.)
- A tepsit a forró sütőbe helyezzük. 230 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük.
Kívül ropogós, belül puha tésztája van, viszont nem olyan légies, mint a boltban kapható zsemle, hiszen az alapanyagok is és az eljárás is ahogy készül teljesen más. Finom és laktató!
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Nővérem csak teljes kiőrlésű liszttel is megsütötte már, a receptje itt található: teljes kiőrlésű zabpelyhes zsemle recept
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.