Laktózmentes zabpelyhes mandulás kekszet sütöttem. Kiindulási alap a jól bevált zabpelyhes kekszem volt, amit egy kis áttervezéssel már süthettem is. Igazán finom és roppanós, hosszan eltartható. Természetesen vajjal is elkészítheti, akinek nem kell laktózmentes diétát tartania. Zabpehelyből is használható a boltok polcain található normál aprószemü zabpehely, én most biot használtam, hogy barátnőm kisfia is ehessen ebből a kekszből.
Zabpelyhes mandulás keksz
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 125 g vegán Ráma
- 2 ek. méz
- 180 g búza finomliszt
- 70 g kristálycukor
- 120 g zabpehely
- 60 g darált mandula (vagy dió)
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- csipet só
- 1 tojás
- 2 ek. víz
Leírás
- A rámát és a mézet kicsit összemelegítjük, elkeverjük. (Mikróban pillanatok alatt készen van, ennek hiányában tűzhelyen is melegíthetjük, de csak addig míg a ráma elolvad.)
- Közben kimérjük a száraz hozzávalókat és elkeverjük.
- Amikor kézmeleg a vajas mézes keverék ráöntjük a lisztes keverékre. Egy tojást és 2 ek. vizet adunk hozzá és evőkanállal alaposan összedolgozzuk a tésztát. (Kicsit ragacsos a massza, de ez nem baj, mert amíg pihentetjük, a zabpehely megszívja magát a nedvességgel és pont jó lesz a tésztánk állaga a pihentetés után.)
- Hűtőbe tesszük 2 órára.
- Lisztezett deszkán átgyúrjuk, kezünk melegétől kicsit puhul és összeáll a tészta, majd lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra elnyújtjuk.
- Kerek szaggatóval szaggatjuk, papírral borított tepsire tesszük.
- Nekem 6,5 cm átmérőjű szaggatóval 40 db keksz lett ebből a mennyiségből. (2 normál méret gáztepsi.)
- Előmelegített sütőben, 170 fokon 18 percig sütöttem, majd félig nyitott ajtónál bent maradtak a kekszek a sütőben.
- Ne találtam ropogósnak, így 150 fokon még 15 percig "szárítottam" a kekszeket.
- Sütés közben többször nyissuk ki a sütő ajtaját, hogy a felesleges gőz távozni tudjon a sütőtérből.
- Miután a kekszek kihűltek jól záródó dobozban tároljuk őket, így sokáig eltartható.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.