Nem nehéz elkészíteni és nem is fő szét, egyetlen trükkje van a jó kis túrógombócnak, 1 éjszakát (de minimum 4 órát) pihentetni kell. Szeretitek? Tartalmasabb levesek után remek második fogás. Akkor írom és a képeken mutatom, hogy én hogy készítem.
Túrógombóc
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Gombócokhoz:
- 500 g túró
- 2 egész tojás
- 1 dl búzadara
- 2 cs. vaníliás cukor vagy késhegynyi vaníliapor
- 1 ek. cukor (ízlés szerint)
- 1 csipet só
Tetejére:
- olaj
- zsemlemorzsa
- tejföl
- porcukor
Leírás
Előkészítés:
- A gombóchoz valókat összekeverjük, letakarjuk és 1 éjszakára a hűtőbe tesszük. Nem kell megijedni, hogy lágy a massza, másnapra a gríz megszívja magát és valamivel keményebb állagú lesz.
Elkészítés:
- Másnap vizes kézzel vagy evőkanállal (kinek melyik könnyebb) gombócokat formálunk belőle és sós vízben kifőzzük. Vigyázva, hogy ne legyen túl lobogó a víz, csak szépen csendesen főzzük. 5 percig minimum, majd érdemes egyet kivenni, szétvágni és ellenőrizni, hogy átfőtt-e.
- Közben olajon zsemlemorzsát pirítunk amiben a kifőtt gombócokat megforgatjuk.
- Tetejére ízlés szerint tejfölt és porcukrot tehetünk.
Megjegyzés
Eperszezonban a kifőtt túrógombóc csupaszon is hagyható, tetejére tejfölt és epert tehetünk. Így is nagyon finom!
Ha nagyon száraznak találjuk a túrót, nyugodtan csökkentsük a búzadara mennyiségét.
Ha nagyon száraznak találjuk a túrót, nyugodtan csökkentsük a búzadara mennyiségét.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2017.02.16. Ma ismét túrógombóc készült, tálalásnál vegyes erdei gyümölcs is került rá a tejföl és porcukor mellett. Hát, nem rontotta el. Köszönöm az inpirációt Popovics Jodie-nak. 🙂
Elkészítettem a túrógombóc fogyókúrás változatát is, a receptje itt található: ch csökkentett túrógombóc
Kifőzés nélküli túrógombóc receptjét pedig itt találod: kifőzés nélküli túrógombóc
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.