Házi szilvalekvárral az igazi a lekváros bukta. Nem nehéz elkészíteni, laktató, egy tartalmas leves után például második fogásként is megállja a helyét. Nem túl édes, igazi foszlós tésztájú, ahogy azt a nagymamák is készítették régen. A vaj fele lehet zsír, akkor még foszlósabb lesz a tészta.
Lekváros bukta
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 500 g búza finomliszt
- csipet só
- 3 ek. cukor
- 25 g friss élesztő
- 1 egész tojás
- 60 g vaj vagy ráma
- 2,5-2,8 dl tej
- házi szilvalekvár (ízlés szerint)
- porcukor szóráshoz
Leírás
Előkészítés:
- A lisztet átszitáljuk!
- A száraz anyagokat egy tálban összekeverjük.
- Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojást, puha vajat és a langyos tejet.
- Jól átgyúrjuk, dagasztjuk. Kb. egy órára félretesszük kelni.
- Tepsit vajazzuk, lisztezzük. Esetleg sütőpapírral béleljük, kinek mi a szokása. (Én nem csináltam, mert teflonos tepsiben sütöttem és abba nem ragad bele.)
Elkészítés:
- A tésztát enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk.
- Elnyújtjuk. (kb. 1 cm vastagra)
- Kb. 10 x 10 cm nagyságú négyzeteket vágunk, közepére kerül a lekvár, tésztát két oldalról ráhajtjuk. A buktákat a tepsibe szorosan egymás mellé tesszük, úgy hogy a hajtott széle alulra kerüljön.
- A tepsiben még 40-50 percig pihentetjük, majd sütjük.
- Aki teheti, helyezzen egy tál forró vizet a sütőbe a bukták alá.) Nekem 180 fokon, 35-40 perc alatt sül készre.
- Tepsiben hagyjuk kihűlni, tálalás előtt szedjük szét a buktákat és a tetejét porcukorral enyhén meghintjük.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
A sütőben készült szilvadzsemem receptjét pedig itt találod: szilvadzsem sütőben sütve
♥ Jó étvágyat kívánok!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.