Kukoricás stangli: szép aranyszínű, belseje puha és a tetején ropogós kukoricadara van. Nagyon finom, kiváló uzsonna alap. 🙂 Ha sok egy családban a 12 db bátran lefagyaszthatjuk, majd evés előtt 2-3 órával (vagy előző este, ha másnap reggelire fogyasztjuk) kivesszük, önmaguktól kiolvadnak. Írtam erről egy kis bejegyzést, itt olvashatod el: Hogyan marad friss a péksütemény
De most következzen a recept és a fázisfotók:
Kukoricás stangli
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 500 g finomliszt (BL-55)
- 50 g kukoricaliszt (2 ek.)
- 25 g kukoricadara (1 ek.)
- 3 kk. só
- 1 kk. cukor
- 25 g friss élesztő
- 3 dl víz
- 2 ek. olaj
Tetejére:
- 1 ek. kukoricadara
Leírás
Előkészítés:
- A lisztet átszitáljuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
- Egy műanyag kelesztőtálba belemérjük a liszteket, hozzáadjuk a sót, cukrot, jól elkeverjük.
- Rámorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos vizet és az olajat, és alaposan kidagasztjuk. Egy viszonylag lágy tésztát kell hogy kapjunk, ami előszőr kicsit ragad, de aztán dagasztás során szépen elválik az edény falától és a kezünktől is.
- Amikor egynemű a tészta, letakarjuk és félretesszük 1,5 órára. (Huzatmentes helyre, hogy tudjon szépen megkelni.)
Formázás:
- Enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd 12 egyforma (nekem egyenként 77 g-os tészták lettek) darabra vágjuk és kb. 14 cm hosszú rudakká sodorjuk. (Kisebb vagy nagyobb darabokra is oszthatjuk a tésztát, attól függően, hogy milyen a család étvágya.)
- A rudakat 2-3 cm-es közökkel egymás mellé rakjuk. Egy normál tepsiben 2 x 6 db bőven elfér egymás mellett. (Ha esetleg összesülnek, könnyedén szétválaszthatóak, amikor kicsit meghűltek.)
- A stanglikat megspricceljük vízzel, és megszórjuk kukoricadarával.
- Egy másik tepsivel lefedve még 30 percet pihentetjük. Ez idő alatt a sütőt 170 fokra előmelegítjük.
Sütés:
- A kukoricás stanglikat 170 fokon, 20-25 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.
- Rácson hagyjuk kihűlni őket.
Megjegyzés
Elfogyott a kukoricalisztem, így a kukorica darát kávédarálón ledaráltam, azt tettem a tésztába.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.