Baracklekváros piskótatekercs, ha gyorsan ennél valami finom édességet. Semmi extra hozzávaló nem kell és tényleg pillanatok alatt elkészíthető. Most végre a receptet is megírom. Ja, és ha a baracklekvár túl híg és félő, hogy eláztatja a piskótát vagy kifolyik belőle, akkor pár perc alatt egy kis keményítővel össze kell főzni és besűríteni. Most én is így készítettem, meg is mutatom.
Baracklekváros piskótatekercs
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Piskótához:
- 5 egész tojás
- 5 ek. liszt
- 5 ek. cukor
- csipetnyi sütőpor
Töltelékhez:
- 250 g sárgabaracklekvár
- 2 ek. burgonya, vagy kukoricakeményítő
- 3 ek. víz
Tetejére:
- porcukor szórni
Leírás
Piskóta elkészítése:
- A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A sütőt 230 fokra előmelegítjük.
- A tojásokat szétválasztjuk, egy kisebb tálkába kerül a sárgája, egy nagyobb tálba a fehérje.
- A fehérjét gépi habverővel kemény habbá verjük.
- A sárgájába beletesszük az 5 ek. cukrot és a gépi habverővel ezt is jól elkeverjük. Ha kissé kifehéredik és a cukor már nem kristályos benne, akkor jó.
- Végül a fehérjehabos tálba beleöntjük a cukros sárgáját, hozzáadjuk az 5 ek. lisztet és a csipet sütőport, majd óvatosan (szilikonos kanál segítségével) hogy ne törjük, összekeverjük.
- Tepsibe öntjük, elegyengetjük, és 10-12 perc alatt 230 fokon készre sütjük.
- Amikor megsült, kivesszük a sütőből, még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy tiszta konyharuhára tesszük és felcsavarjuk.
- Rácsra tesszük hűlni.
Lekvár sűrítése:
- A lekvárt fazékba mérjük, felfőzzük. Közben a keményítőt a hideg vízzel elkeverjük.
- Amikor felforrt a lekvár vékony sugárban hozzáöntjük a vízben oldott keményítőt és közben folyamatosan keverjük.
- Újból felfőzzük, kevergetjük, pillanatok alatt besűrűsödik. Félre tesszük hűlni.
Piskótatekercs összeállítása:
- Amikor meghűlt a piskóta óvatosan kitekerjük a konyharuhából és deszkára tesszük.
- Megkenjük a lekvárral, feltekerjük. 10 percet állni hagyjuk.
- Tetejét megszórjuk porcukorral, szeleteljük.
Megjegyzés
Normál méretű gáztepsit használtam. Viszont a piskóta nem töltötte be teljesen, kb. 28 cm x 35 cm téglalap alakúra egyengettem el a piskóta tésztát.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.