Epres ricotta tortát készítettem, könnyű piskótával és mennyei finom epres ricottás krémmel. Amióta sajtot és ricottát készítünk, azóta igen sok süteményben és ételben használom a finom házi ricottámat. Tele van fehérjével, tápláló és igen finom. Aki nem tudja elkészíteni vagy beszerezni, az túróval is helyettesítheti. Most, az eperszezonban igen ajánlott elkészíteni! 🙂
Epres ricotta torta
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Piskótához:
- 2 db tojás
- 2 ek. cukor
- 2 ek. finomliszt
Töltelékhez:
- 200 g ricotta vagy túró
- 2 dl 30%-os zsírtart. habtejszín
- 350 g eper
- 80 g porcukor (ízlés szerint)
- 4 db lapzselatin
- 4 ek. víz
Tetejére:
- 10 szem eper
Leírás
Piskóta elkészítése:
- A tojásokat szétválasztjuk, egy kisebb tálkába kerül a sárgája, egy nagyobb tálba a fehérje.
- A csatos tortaformát kibéleljük vagy vajazzuk, lisztezzük. (18 cm-es tortaformát használtam.)
- A sütőt 230 fokra előmelegítjük.
- A fehérjét gépi habverővel kemény habbá verjük.
- A sárgájába beletesszük a cukrot és a gépi habverővel ezt is jól elkeverjük. Ha kissé kifehéredik és a cukor már nem kristályos benne, akkor jó.
- Végül a fehérjehabos nagy tálba beleöntjük a cukros sárgáját, hozzászitáljuk a lisztet. Óvatosan (fakanál segítségével) hogy ne törjük, összekeverjük.
- A piskótamasszát tortaformába öntjük, kb. 10 perc alatt 230 fokon készre sütjük.
- A csatos formában hagyjuk kihűlni.
Krém készítése:
- Az epret megpucoljuk, megmossuk, leszárítjuk. 10 szemet félre teszünk a tetejére díszítésnek.
- A többi epret a ricottával, porcukorral alaposan összeturmixoljuk.
- Felverjük a habtejszínt, az epres krémhez keverjük.
- Közben 4 db lapzselatint 5 percre vízbe áztatunk, majd kinyomkodjuk.
- Az áztatott lapzselatint 4 ek. vízzel lassú tűzön feloldjuk. Nem szabad forralni!
- A feloldott zselatint az epres tejszínes krémhez öntjük és elkeverjük.
Torta összeállítása:
- A kihűlt piskótát kivesszük a formából, leszedjük róla a sütőpapírt, két lapra vágjuk.
- Az alsó piskótát visszatesszük a csatos formába és ráöntjük a krém felét.
- A krémre rárakjuk a második piskótalapot és ráöntjük a maradék krémet.
- Pár órára hűtőbe helyezzük, hogy a krém megszilárduljon.
Sütemény tálalása:
- Miután megkeményedett a krém, a tortaforma mellett óvatosan körbevágjuk, tetejét félbevágott eperrel díszítjük.
- Ezután levesszük róla a formát és éles késsel szeleteljük.
Megjegyzés
A lapzselatint a rajta lévő felhasználási utasítás szerint oldottam fel és használtam fel a krémhez.
Nagyobb család esetén érdemes nagyobb tortaformában, dupla mennyiséggel elkészíteni.
Szinte hosszabb volt leírni, mint elkészíteni. 🙂
Nagyobb család esetén érdemes nagyobb tortaformában, dupla mennyiséggel elkészíteni.
Szinte hosszabb volt leírni, mint elkészíteni. 🙂
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.