Édes-savanyú mártást készítettem. A paradicsom és a jalapeno paprika saját termesztésű benne, a többit vásároltam. Igazán finom lett. Aki kedveli az eféle mártásokat, érdemes elkészíteni. Csíkokra vágott hússal, rizzsel nagyon finom étel készíthető belőle.
Édes-savanyú mártás
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 2 kg paradicsom
- 6 db kisebb répa (250 g)
- 2 db kaliforniai paprika (400 g)
- 3 fej vöröshagyma (370 g)
- 5 db enyhén csípős jalapeno paprika (85 g)
- 1 doboz ananászkonzerv
- 2 ek. sötét szójaszósz
- 1 ek. barnacukor
- 1 kk. só
Leírás
- Az üvegeket elmostam.
- A zöldségeket megmostam, lecsepegtettem, feldaraboltam.
- A paradicsomot héjastul odatettem főni, 30 perc után botmixerrel pürésítettem, ismét fél órát főztem. Ezen idő alatt jól be is sűrűsödött. (Aki nem szereti a héját és a magját, passzírozza át, én nem tettem, mi szeretjük benne.)
- Végül hozzáadtam a többi aprított zöldséget, a konzerv ananászt a levével együtt és a fűszereket.
- Forrástól számítva negyed órát főztem, majd üvegekbe mertem, befőző fóliát tettem rá, rácsavartam a fedőt és fejre állítottam őket 10 percre.
- Végül mentek 90 percre vizes duntsztba.
- Onnan pedig száraz dunsztba kerültek kihűlésig. (Elég egyszer dunsztolni, de én biztos ami biztos alapon, mindig duplán csinálom.)
- Felhasználásig a spejzban tárolom őket.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 5 üveg mártás lett. Húsokra ráöntve, tésztával vagy rizzsel igen finom ennivaló.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2022.03.17. Ma sertésszűzzel készítettem el a mártást. A szűzet csíkokra vágtam, olajon kis sóval lepirítottam, majd fedő alatt puhára pároltam. Amikor már majdnem készen volt, ráöntöttem az üveges házi szószomat és pár perc alatt készre főztem. Aki szeretné 2-3 teáskanál keményítőt hideg vízzel elkeverhet, ezzel besűrítheti a mártást.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.