Mostanában jobban fogynak a péksütemények itthon, mint a kenyér, tehát péksüteményt készítek. 🙂 Annyiból én is jobban szeretem, hogy könnyebb osztani, könnyebb kiszámolni, hogy mennyit visznek a srácok a suliba, egyszerűbb a felesleget fagyasztani, így tuti hogy nem lesz maradék. Előző nap főtt krumpli volt, mindig elteszem a főzővizét. Most készült belőle krumplis pogácsa és ez az egyszerű zsemle. Puha lett és nagyon könnyű, a fiúknak is nagyon ízlett.
- 500 g liszt
- 2 ek. burgonyapehely vagy 1 ek. tört krumpli
- 2-3 kk. só (ízlés szerint)
- 25 g élesztő
- 3,2 dl víz, amit a főtt burgonyáról öntöttünk le
- 1,5 ek. zsír
- Az élesztőt a langyos vízben feloldjuk. (nem futtattam fel)
- A lisztet átszitáljuk.
- A liszthez adjuk a sót, 2. ek. burgonyapelyhet, alaposan elkeverjük. Majd hozzáöntjük a feloldott élesztőt, hozzátesszük a zsírt, s jól kidagasztjuk. Én kézzel kb. 10 percig dagasztottam. Lágy tésztát kell hogy kapjunk, ha keménynek érezzük még 1-2 ek. vizet adhatunk hozzá.
- Letakarva félretesszük pihenni. Kb. 30 perc elteltével kissé átmozgatjuk a tésztát, majd ismét kelni hagyjuk. (Nekem ez most 1,5 órát vett igénybe, szép nagyra megkelt a tészta.)
- Ezután 10 egyforma részre osztjuk, és kis bucikat formálunk belőle. Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk, tetejét pengével keresztbe egyszer bevágjuk.
- Vízzel megspricceljük, egy másik tepsivel letakarva még egy órát pihentetjük. Miután megkeltek ismét megspricceljük.
- Előmelegített sütőben 200 fokon 18 perc alatt sültek készre. Kb. félidőben ismét alaposan megspricceltem a zsemléket.
- Rácson hagytam kihűlni.
Tegnap este sültek a zsemlék, éjszakára zacskóba tettem őket, mert nálunk úgy szeretik a srácok ha puha marad.
A lisztek eltérő minőségűek, így a felvett víz mennyisége is eltérő lehet. Előszőr célszerű kevesebbet vizet hozzáadni, és ha tényleg igényli a tészta, akkor adjuk hozzá a teljes mennyiséget.
A fázisfotókon előszőr a burgonyapehellyel készült zsemlék láthatók.
2015.06.03. Burgonyapehely helyett ma főtt burgonyával készítettem a zsemléket. Finom lett, viszont egy leheletnyivel nehezebb lett a tészta a burgonyától. A pehellyel kicsit könnyebbek voltak a zsemlék. Két fényképet a fotók után csatolok. 🙂
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.