Farsangi pogácsa: Idén (2016.) farsangra készítettem a fiúknak egy jó nagy adag pogácsát. Nagyon finom, puha, azóta már többször megsütöttem, most kerítettem időt, hogy végre a recept is felkerüljön a weboldalra.
Farsangi pogácsa
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 700 g liszt
- 500 g krumplipüré
- 4-5 kk. só (ízlés szerint)
- 1 ek cukor
- 40 g friss élesztő
- 200 g tejföl
- 50-100 g vaj
Tetejére:
- 1 tojás kenni
- magvak szórni
Leírás
- Volt 500 g maradék tört krumplim, ehhez adtam az összes többi hozzávalót és összegyúrtam. (Az élesztőt csak belemorzsoltam, nem futtattam külön fel.)
- Lágy tésztát kell kapni, ha túl ragadna, még egy kis lisztet adjunk hozzá, ha nagyon kemény akkor vajat vagy tejfölt adhatunk hozzá.
- Egy tálban letakarva félretettem kelni.
- Kb. 90 percet pihent, ez alatt duplájára nőtt a tészta.
- Lisztezett felületre borítottam, kicsit átgyúrtam.
- Kb. 15 perc múlva elnyújtottam, majd szaggattam.
- A pogik tetejét tojással megkentem, mákkal, szezámmal, köménymaggal megszórtam.
- A sütőt előmelegítettem, addig a pogik a tepsin pihentek.
- Végül előmelegített sütőben 200 fokon a kicsik kb. 10 perc alatt, a nagyok 15 perc alatt megsültek.
Megjegyzés
A krumplipüré lágyságától függően több-kevesebb vaj kellhet a tésztához.
100 db mini és 25 db 6 cm átmérőjű pogácsa jött ki ebből az adagból.
2016.03.10.-én ismét megsütöttem: A pogit lehet úgy is készíteni, hogy a tetejét bevágjuk, tojással kenjük, sütjük. 2 tepsivel lett, 50 db 6 cm-es szaggatóval kiszúrt pogit sütöttem. A két tepsivel egyszerre sütöttem, ebben az esetben 20-25 perc alatt sültek készre.
100 db mini és 25 db 6 cm átmérőjű pogácsa jött ki ebből az adagból.
2016.03.10.-én ismét megsütöttem: A pogit lehet úgy is készíteni, hogy a tetejét bevágjuk, tojással kenjük, sütjük. 2 tepsivel lett, 50 db 6 cm-es szaggatóval kiszúrt pogit sütöttem. A két tepsivel egyszerre sütöttem, ebben az esetben 20-25 perc alatt sültek készre.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.