Disznóvágás után orjalevest főztem, nagyon finom lett. Ehhez másnap grízgaluskát találtam ki, mert a kifőzött csigatésztát elfogyasztottuk. Persze ezzel feladtam magamnak a leckét, hiszen még ez előtt soha nem készítettem. Mint utólag kiderült, nem is olyan bonyolult dolog a grízgaluska vagy daragaluska készítése.
Az orjaleves ugyanúgy készítettem, mint a húslevest, lásd itt: húsleves receptje
És akkor most már tényleg következzen a grízgaluska, ahogy én készítem:
Grízgaluska - daragaluska
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Galuskához:
- 1 db közepes méretű tojás
- só
- 4 ek. búzadara
Főzővízbe:
- ízlés szerint só
- mentes ételízesítő
- petrezselyem, zeller levél
Leírás
- A tojáshoz hozzáadtam a sót, és a 4 evőkanálnyi búzadarát. (Normál méretű kanál, nem púpozva.)
- Kézi mixerrel 1-2 percig kevertem.
- Majd egy órára félretettem pihenni.
- Amikor letelt az egy órás pihenő, közepes méretű lábasban vizet forraltam.
- A főzővizet ízlés szerint ízesíthetjük sóval, ételízesítővel, zeller és / vagy petrezselyem levéllel.
- Amikor már lobog a víz, visszavesszük a hőmérsékletet és a galuskákat a gyöngyöző vízbe szaggatjuk. (A kanalat először a vízbe mártjuk, majd utána nyúlunk a grízgaluskához, így nem ragad a kanálra. Csak fél kanálnyi vagy annál kisebb galuskákat érdemes szaggatni, mert főzés közben megnőnek.)
- Csak türelmesen, lassan, éppen gyöngyözve főzzük, ellenkező esetben (lobogó vízben) széteshetnek a galuskáink. 10 percet főztem fedővel letakarva, persze közben egyszer-egyszer a fedő alá kukkantottam és ellenőriztem.
- Amikor letelt a 10 perc, egy kanállal óvatosan átfordítottam a galuskákat és további 10 perc alatt, lefedve készre főztem őket.
- Végül szűrőkanállal jénai tálra szedtem és fogyasztásig lefedve tartottam.
- Finom, puha 16 db galuska készült ebből az adagból.
Megjegyzés
Ez a mennyiség étvágytól függően 3-4 adag levesbe elegendő.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.