Birsalma-alma lekvárt főztem, igen finom, ízes és sűrű lekvár lett belőle. Aminek nagyon örülök, hogy 2 kg 20 dekagramm gyümölcshöz összesen 10 dekagramm cukrot kellett tennem, és így sem savanyú, igazán gyümölcsös ízű. A birsalmát Gyomaendrődön kaptam, gondoltam piros almával kiegészítem és lesz belőle néhány üveg finom lekvárunk. Így is lett, mert a 2,2 kg gyümölcsből 6 db 3 dl-es üveg lekvár lett, plusz egy kis tányérnyi, amit ma gyorsan meg is kóstoltunk frissen sütött palacsintával. A birsről leöntött citromos főzővizet (7,5 dl volt) nem volt szívem kiönteni, adtam hozzá 1 almát, 1 banánt, 20 perc alatt összefőztem, 1 liter finom rostos gyümölcslé lett belőle. Kihűlés után el is fogyasztottuk. 🙂
Birsalma-alma lekvár
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 1,1 kg birsalma (megtisztítva)
- 1,1 kg édeskés piros alma (megtisztítva)
- 1 db citrom
- 1 db fahéj
- 100 g kristálycukor
Leírás
- Az üvegeket alaposan elmostam.
- A gyümölcsöket megmostam, lecsepegtettem.
- A birsalma rossz részeit és a magházat kivágtam, majd héjastúl kockákra vágtam.
- Egy citrom levét kicsavartam, vizet adtam hozzá, ebbe tettem a birs darabokat, hogy ne barnuljanak meg. Feltettem főni a fahéjrúddal. Közben feldaraboltam a piros almát is. (héját rajta hagytam ennek is.)
- Letakarva kb. 15 percet főztem, mikor hozzáadtam a piros almát, amivel szintén 15 percet főztem.
- Ez után ki kell venni a fahéjrudat. (Én elfelejtettem, így kicsit sikerült azt is feldarabolnom. Ezeket a kis barna darabokat lehet látni egy néhány fotón.)
- Majd leöntöttem egy tálba a citromos főzővizet, a gyümölcsöt pedig botmixerrel pürésítettem.
- Hozzáadtam a cukrot, elkevertem, majd kb 30 perc alatt készre főztem.
- Közben kevergetni kell, kicsit pöfögve-puffogva fő, vigyázzunk, nagyon forró.
- Végül forrón üvegekbe szedtem, kupakot rácsavartam, üvegeket fejre állítottam pár percre.
- Majd 90 percre dunsztban főztem, végül száraz dunsztba tettem őket kihűlésig. (A vizes dunszt elhagyható, én dilis vagyok, 🙂 korábban volt hogy megromlott a befőttem, így inkább duplán dunsztolok.)
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 6 üveg, 3 dl-es lekvár lett.
Most vettem ki az üvegeket a száraz dunsztól. Képet is csatoltam. A fotókon narancssárgásnak tűnik a kész lekvár színe, de inkább rózsaszínesnek mondanám, csak a fényviszonyok nem adják vissza az igazi színét.
Most vettem ki az üvegeket a száraz dunsztól. Képet is csatoltam. A fotókon narancssárgásnak tűnik a kész lekvár színe, de inkább rózsaszínesnek mondanám, csak a fényviszonyok nem adják vissza az igazi színét.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.