Zselatin, színezőanyag és adalékanyag mentes házi gumicukrot készítettem a hétvégén. Ebben tényleg csak gyümölcs van! Finom, érett házi szilva. Na jó, a végén lehet kicsit cifrázni és egy kis savanykás cukorban meg lehet forgatni, de e nélkül is nagyon finom.
Honnan jött az ötlet? Tavalyról már volt egy kis tapasztalatom, mert főztem birsalma sajtot, de mivel nem volt nagy mennyiség és kicsit még folyós volt, sütőpapírra kikentem és sütőben szárítottam tovább. Finom volt, pillanatok alatt elfogyott.
Idén rengeteg szilvánk termett, de tavalyról még van szilvalekvárunk (pálinkát pedig nem főzünk), úgyhogy most inkább aszalt szilvát készítettünk. Két héten keresztül folyamatosan ment az aszalógép. (Napelemek termelik az áramot, így pénztárcakímélő megoldás.) A házi aszalásról ide kattintva olvashatsz bővebben. Aszalás közben eszembe jutott, hogy mégis főzök egy adag lekvárt, majd azt próbaképp beteszem az aszalógépbe szilikonos lapra kikenve. Hát… igen jól sikerült! Ugyan munka- és időigényes, de ez garantáltan egészségesebb, mint a bolti gumicukrok. 🙂 Írom és mutatom a részleteket.
- 6,5 kg érett, magozott szilva
- A szilvát megmostam, magvaltam, ledaráltam.
- Indukciós főzőlapon, maximális fokozaton, 3 órán keresztül, folyamatos keverés mellett főztem. (Közben még bot mixerrel egyszer alaposan átpépesítettem.) Jó sűrű lekvárt kaptam belőle.
- Majd szilikonlapra kikentem. (Törekedni kell rá, hogy egyenletes vastagságú legyen, hogy egyenletesen száradjon. Legközelebb dupla vastagságra fogom kenni, hogy száradás után is vastagabb maradjon.) 29 x 31 cm lapokra kentem, így 7 és fél lap lett.
- Az aszalógép tálcáira tettem a kikent lapokat és 70 fokon, 10 óra alatt szárazra aszaltam. (Aszalás után összesen 1450 g lett belőle.) Az aszalási idő a víztartalomtól és a gép teljesítményétől függően változhat!
- A sütőpapírt lehúztam róla. Daraboltam.
- (Egyszerre egy lapot daraboltam, a többit légmentesen lecsomagolva eltettem.)
- Kisebb adag, nem lesz elég az összes szilvára: 50 g kristálycukorhoz 3 g (1 csapott kávéskanál) citromsavat kevertem.
- Majd 100 g feldarabolt gumicukorhoz 10 g (1 csapott teáskanál) cukorbevonatot adtam, alaposan összekevertem. (Legegyszerűbb módja, ha egy kis műanyag edénybe teszitek a gumicukrot, erre kerül a savanykás cukorbevonat, majd rázárjátok a tetejét és alaposan összerázzátok.)
- A végeredmény egy intenzív szilva ízű, kemény (de rágható/szopogatható) édes savanykás bevonatos finom házi gumicukor.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2023.09.21. Ma a feltekert aszalt gumicukorlapot vékonyra felszeleteltem, így szórtam rá az édes savanyú cukrot, majd alaposan összeráztam. Klassz lett, jobb mint a bolti! És sokkal finomabb, nincs tele mindenféle műanyaggal. 🙂
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.