Japán tésztaleves a rámen. Fiam, Sanyi igen szereti a különleges ételeket elkészíteni. Hát a rámen tuti, hogy az. Igaz, hogy időigényes megfőzni, de megéri, mert nagyon finom. Most a hétvégén egy óriás adagot készítettünk, mert a disznóvágás után volt köröm, bőr és némi sertés csont is. Családunkban a körömpörkölt és a kocsonya nem népszerű a srácok körében, de a ráment megeszik, így inkább annak készítettük el. Természetesen kisebb mennyiségben is el lehet készíteni. Mi pénteken megfőztük, szombaton leszűrtük és egy igen jóízű ebédet készítettünk belőle, a többit pedig szétmérve a nagy fagyasztóládába betettük. Jó lesz elővenni és később megenni. Leírom, hogy mi hogy készítettük az alaplevet és utána a feltéteket is, amit csak fogyasztás előtt kell megfőzni, megsütni. Persze más feltétekkel is lehet tálalni, ki mit szeret, vagy éppen mi kapható a piacon vagy mi van a kertben vagy a kamrában.
- 9 kg sertés húsos csont, köröm, bőr
- 23 liter víz
- 1,2 kg sárgarépa
- 1,2 kg vöröshagyma
- 1 db póréhagyma
- 3 egész fej fokhagyma
- 6 nagy fej fehér csiperkegomba
- 200 g gyömbér (1 nagyobb darab)
- 2 ek só
- A csontot, bőrt, körmöt megtisztítottuk, hideg vízben feltettük főni. (Letakartuk, hogy ne legyen nagy a hőveszteség, hamarabb felforrjon.)
- Hozzáadtunk 2 ek. sót.
- Amikor felforrt egy nagyobb szűrővel lehaboztuk. Ezt többször is megtettük, hogy szép tiszta legyen a felülete.
- Két órán keresztül csak gyöngyözve, lassan főztük. (Ekkor már nem kell lefedni!)
- Közben a zöldségeket megmostuk. A hagyma gyökeres részét levágtuk, a gomba földes tönkjét szintén. Nem pucoltuk meg a zöldségeket, csak alaposan megmostuk. A gyömbért 2 cm-es darabokra, a répákat félbe, a póréhagymát 3 darabra, a vöröshagymát félbe és a fokhagymát is félbe vágtuk.
- Amikor letelt a két óra az összes zöldséget a levesbe tettük. Ismét felforraltuk, ismét beállítottuk alatta a lángot, hogy csak gyöngyözve főjön.
- További két óra múlva a leves elkészült. (Tehát 2 órát főztük a csontokkal majd további 2 órát a zöldségekkel.)
- Nagy szűrő segítségével kiszedtük a zöldségeket, a csontot, a bőrt. Ezeket nem tálalják a levessel. (Mi leszedtük a csontról a húst, ezt zsírral összeturmixoltuk, sóval borssal és mustárral ízesítve finom húskrémünk lett belőle. A többi maradéknak örültek a kutyák és a cicák.)
- A levest kihűtöttük. (Teraszon letakarva másnapra lehűlt, kocsonya lett belőle, tetejére feljött a zsírja.)
- Másnap leszedtük a leves tetejéről a zsírját. (Jó lesz vele főzni, sütni, eltettem a hűtőbe.)
- Majd kicsit megmelegítettük, de éppen csak annyira, hogy át tudjuk szűrni és ki tudjuk adagolni.
- Szűrés után 17 liter levesünk lett. (Kb. 6 liter párolgott el a főzés közben.) A leves jó ragacsos, finom illatos, igazándiból egy jó erős húsleveshez lehet hasonlítani, de nem sós és nem fűszeres.
- Tálalás előtt a leves levét teljesen felforraltuk, kifőtt tésztával, 2 kisebb szelet pirosra sült karajjal, 1 tükörtojással valamint bébispenóttal tálaltuk. A spenót nyersen kerül bele, a tűzforró levestől kicsit "megfonnyad" de még kissé ropogós marad. Szójaszósszal, Erős Pistával, ízlés szerint barnaecettel ízesítve fogyasztottuk.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
Már korábban is készítettünk ráment, mutatok még néhány fotót, időben visszafelé :
Tehát az idei, 2023-ban:
2021-ben:
2020-ban:
és 2019-ben:
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.