2013-ban készítettem ezt a tortát, de akkora sikere volt, hogy közzéteszem itt is a weboldalunkon. A tésztája mézeskalács, a töltelék vajas tejbegríz, és erre megy a minta. Ugye, hogy milyen egyszerű és mutatós?
Húsvéti mézeskalácstorta
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Mézeskalácshoz:
- 500 g liszt
- 100 g porcukor
- 2 kk. szódabikarbóna
- 1 kk. fahéj
- 1 kk. mézeskalács fűszerkeverék
- 250 g méz
- 60 g vaj vagy ráma
- 1 kisebb tojás
Krémhez:
- 1 dl dara
- ½ l tej
- 2 csom. vaníliás cukor
- 200 g vaj vagy ráma
- 200 g porcukor
Dekoráláshoz:
- 1 tojásfehérje
- 150-200 g porcukor
Leírás
Tészta előkészítése:
- A tészta száraz hozzávalóit egy tálban összekeverjük.
- Mézet és vajat kicsit összemelegítjük, keverjük, míg a vaj el nem olvad. Ezt adjuk hozzá a lisztes keverékhez, amihez a tojást is hozzáadjuk.
- Fakanállal összedolgozzuk, ha nagyon száraz kis vizet adhatunk hozzá. Ha nagyon lágy kicsi lisztet szórunk még bele.
- Egynemű, enyhén lágy tésztát kell kapnunk, amit egy napig letakarva állni hagyunk.
Krém előkészítése:
- A darából a tejjel és vaníliás cukorral sűrű pépet főzünk. Lehűtjük.
- A vajat a porcukorral habosra keverjük, amihez hozzáadjuk a kihűlt darás pépet. Jól összekeverjük, hűtjük.
Mézeskalács elkészítése:
- Lisztezett deszkán a mézes tésztából egy kisebb adagot elnyújtunk, 2-3 mm vastagra, kerek formára vágjuk. (én egy fedőt tettem rá és vágtam körbe)
- Összesen 3 kerek lapot nyújtunk és sütünk (23 cm-es), aki nem szeretné a tetejét cifrázni 4 lapot süssön.
- Légkeveréses sütőben 200 fokon 5-10 perc alatt megsül (az első lapnak több idő kellett kb. 10 perc, mert nem melegítettem elő a sütőt, az utolsó 5 perc alatt megsült.)
- Én a negyedik lap helyett egy körívet sütöttem és nyuszi, gomba, pillangó, madárka formákat, amikkel aztán a torta tetejét kidíszítettem.
- A mézes tésztából ezen kívül bőven maradt még aprósütinek való, amiket a hagyományos módon szaggattam, sütöttem, írókáztam. (Esetleg lehet valamivel nagyobb kör lapokat is sütni, mert jó vastag ebben a 23 cm-es tortában a krém, nagyobb lapokhoz is elegendő lehet.)
Torta összeállítása:
- Amikor a kerek lapok kihűltek, megtöltöttem a darás-vajas krémmel, úgy hogy a krémet kb. 3 részre osztottam, plussz hagytam egy kicsit a torta oldalára is.
- Az oldalát is bevontam a krémmel, és a tetejét és oldalát a kiszúrt kis formákkal díszítettem.
- Ezután nem maradt más, mint az írókázás. A tojásfehérjét gépi habverővel felvertem, közben lassanként hozzáadtam a darált, szitált cukrot. Kb. 15 percig folyamatos keverés mellett, jó kemény cukormázat kaptam. Kis zacsiba tettem, sarkára picike lyukat vágtam, ezzel díszítettem a torta tetejét és a kis kézeskalácsokat.
Megjegyzés
Egy éjszakát a hűtőben kell pihentetni, másnapra jól megpuhul a mézeskalács és a torta szépen szeletelhető. Nagy sikert arattam vele anyukáméknál, azóta többször készítettem már.
♥ És akkor következzenek a fotók, klikk a képre …
♥ Kellemes húsvéti készülődést kívánok!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.