Hagyományos mézeskalács tésztájából pálcás mézeseket készítettem. Most csak egy pár darabot, de jól sikerült, úgyhogy lesz folytatás. Kétféle mézeskalács receptem is van, az egyikben több, a másikban kevesebb méz van. Mindenki döntse el melyik szimpatikusabb neki. Sütésnél arra kell figyelni, hogy a mézeskalács akkor lesz puha, ha nem sütjük túl. Pár perc alatt megsül és finom puha marad. Ha viszont ropogósabbat szeretnénk, vagy dísznek szánjuk, akkor érdemes tovább sütni őket. Hozom a két mézeskalács tészta receptet:
Több mézzel: puha mézeskalács receptje
Kevesebb mézzel: mézeskalács receptje
Néhány tipp, amiket érdemes szem előtt tartani:
- Tehát ha díszeket, adventi koszorút (pl. karácsonyfadíszt, mécsestartót, stb.) szeretnénk készíteni, akkor érdemes kicsit tovább sütni a mézeseket, hiszen a puha mézeskalácsot ha kidíszítjük, akkor könnyebben eltörhetnek, illetve nem lesz tartásuk.
- Ha ezeket a díszeket nem tervezzük elfogyasztani, akkor érdemes a kevesebb mézzel készülőt begyúrni (pénztárca barát) és a szódabikarbóna mennyiségét is minimálisra csökkenteni.
- Aki szeretne kicsit barnább mézeseket a tésztába szerencsi kakaóport lehet keverni, így kicsit sötétebb lesz a kisülő mézeskalács is.
Formázásnál arra kell figyelni, hogy a tésztát hagyjuk kicsit vastagabbra, aztán egy grillpálcát óvatosan szúrjunk bele, lassan, forgatva, hogy ne deformálódjon el a szaggatott minta.
Megsütjük a mézeskalácsot, majd a tepsin hagyjuk kihűlni őket.
Sütés után hagyjuk a mézes formákat teljesen kihűlni, majd 1 tojás fehérjéből porcukorral írókát készítünk, amivel díszíthetjük a mézeskalácsot. Dekorálhatjuk magvakkal, cukorgyönggyel, csokoládéval, kókusszal…
Néhány óra alatt megköt, de én biztos ami biztos egy napot szoktam hagyni mielőtt becsomagolom őket.
Egyesével becsomagolva igen mutatós kis ajándékokat készíthetünk belőlük.
Ha nincs kedvünk vagy időnk cukros tojásfehérjével dekorálni, akkor díszíthetjük a pálcás mézeseket sütés előtt magvakkal, cukorkákkal, kókusszal is. Ebben az esetben díszítés előtt érdemes egy felvert tojással megkenni a mézesek tetejét, hogy majd sütéskor egy kis fényt kapjanak. Illetve hogy jobban ráragadjanak a díszek a tésztára.
Mutatom a fotókat is, nagyításhoz kattints a képre…
Ezeknek a mézeseknek a felhasználásával készítettem egy kis karácsonyi dekorációt is, azaz vágtam pár ág tuját, összekötöttem, egy kosárba rendeztem őket és a mézesekkel és pár kis gömbbel feldíszítettem. Végül az ezer éves hó sparyből fújtam rá ide-oda egy keveset. Szerintem nagyon hangulatos lett.
♥ Kellemes adventi készülődést kívánok!
Comments are closed.