Levendulás keksz készült, finom ropogós, könnyen elkészíthető, csak Ti egyből két tepsire tegyétek, hogy ne süljön össze úgy, mint az enyém. Tavaly nyáron Andrea barátnőm sütött nekünk ilyen kekszet, Tőle kaptam meg a receptet, amit szokásomhoz híven kicsit átalakítottam. Tavaly ősszel készítettem levendulás porcukrot, azt hiszem éppen ideje volt kekszet készíteni belőle.
Levendulás keksz
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tészta hozzávalói:
- 300 g búza finomliszt
- 200 g hideg vaj
- 150 g levendulás porcukor
- 1 tojás
- ½ kk. vaníliapor (vagy 1 cs. vaníliás cukor)
- ½ kk. sütőpor
- csipet só
Tetejére:
- Levendulás porcukor
Leírás
- A száraz hozzávalókat, kimérjük, összekeverjük.
- A száraz hozzávalókhoz hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat és a tojást.
- Elmorzsoljuk, összegyúrjuk. Ahogy melegszik a kezünktől a vaj, úgy össze is áll szépen a tészta.
- Frissentartó fóliára tesszük a tésztát, rudat formázunk belőle és 45 percre mélyhűtőbe tesszük. (Érdemes alátenni egy tálcát, hogy szép egyenes vonalú maradjon.)
- Amikor letelik a várakozási idő, vágódeszkán, éles késsel 4-5 mm vékony szeleteket vágunk és tepsire tesszük. Két gáztepsire tegyétek, mert sütés közben megnőnek és összesülhetnek a kekszek. (Én sajnos első alkalommal nem voltam előrelátó.)
- Előmelegített sütőben, 180 fokon 15-18 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha kezd barnulni kicsit.
- Sütés után levendulás porcukorral megszórjuk.
- Kihűlés után dobozban tároljuk.
Megjegyzés
A süteménybe eredeti recept szerint 150 g porcukor és 1 púpozott ek. szárított levendula kell. (Én a levendulás porcukromat átszitáltam, a levendula darabokat nem tettem bele a keksztésztába. Persze úgy is lehet készíteni, akkor intenzívebb íze lesz.)
A tetejére pedig a szóráshoz javasolt: 1 rész szárított levendula 3 rész porcukorral keverve.
A tetejére pedig a szóráshoz javasolt: 1 rész szárított levendula 3 rész porcukorral keverve.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.