Ropogós zabpelyhes keksz, igazán finom és roppanós. Hédi barátnőmnek köszönhetem ezt a nagyszerű receptet. Olyan abbahagyhatatlan fajta. Volt benne viszont egy nekem új alapanyag, a Golden syrup. Ebben a webáruházban tudtam megvásárolni. Az eredeti recept bögrés zabpelyhes keksz, de én lemértem mérleggel és a hozzávalókat grammban is feltüntettem, hátha valakinek az egyszerűbb. Egyébként a syrup egy az egyben lecserélhető mézre, ha nem szeretnél syrupot vásárolni. Bizton állíthatom, hogy ez a legjobb zabpelyhes keksz, amit valaha kóstoltam. Készítsétek el bátran!
- 1 bögre zabpehely (120 g)
- 1 bögre finomliszt (180 g)
- ⅓ bögre cukor (70 g)
- ¾ bögre kókusz (60 g)
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 125 g vaj
- 2 ek. Golden syrup vagy méz
- 4 ek. víz
- 1 db nagy méretű tojás
- A száraz hozzávalókat, kimérjük, összekeverjük.
- A vajat, a szirupot vagy mézet, a vizet kicsit összemelegítjük, elkeverjük. (Nem kell forralni.)
- Amikor kézmeleg ráöntjük a lisztes keverékre. Egy tojást adunk hozzá és alaposan összedolgozzuk a tésztát.
- Hűtőben pihentetjük 2 órát. (Ez alatt az idő alatt a zabpehely megszívja magát nedvességgel, kissé megpuhul és a tészta összeáll.)
- Lisztezett deszkán átgyúrjuk, kezünk melegétől kicsit puhul és összeáll a tészta, majd lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagra elnyújtjuk.
- Kerek szaggatóval szaggatjuk, papírral borított tepsire tesszük.
- Nekem 6,5 cm átmérőjű szaggatóval 37 db keksz lett ebből a mennyiségből.
- Előmelegített sütőben, 180 fokon 20 perc alatt ropogósra sütjük. (Nekem egyszerre sült a két tepsivel, 25-30 perc kellett, hogy gyönyörű aranybarna ropogósra süljenek.)
- Sütés közben többször nyissuk ki a sütő ajtaját, hogy a felesleges gőz távozni tudjon.
- Miután kihűltek a kekszek, de úgy találjuk, hogy nem elég ropogósak, akkor 150 fokra tegyük még vissza egy rövid időre, majd nyitott ajtónál hagyjuk a kekszeket a sütőben kihűlni.
- Jól záródó dobozban hosszan eltartható.
Illetve én még tettem bele 1 tojást, ez sem szerepelt a receptben, viszont így szépen összeállt a tészta.
Megmértem: egy adag keksz 560 g.
Lidl-ben kapható kék papír csomagolású, aprószemű zabpelyhet használok.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2021.05.18. Frissítés: A Golden syrup mézzel egy az egyben helyettesíthető! Kipróbáltam, teljesen jól működik! Ma dupla adag tésztát kevertem be, ment a hűtőbe kb. két órára, majd kivettem, de nem tudtam foglalkozni vele, szóval 3-4 órát pihent a pulton. Ez után lisztezett deszkán átgyúrtam, majd nyújtottam, szaggattam, ropogósra sütöttem. Tele lett egy nagy kekszes üveg a dupla adaggal. 🙂
2021.11.09. Ma is mézes változatot sütöttem, egy adagot, most 40 db lett pontosan. A kekszek egy részét olvasztott csokoládéba mártottam. Lidl-ben kapható csoki volt itthon, 50 g tej és 50 g ét csokoládét összetörtem, vízgőz felett megolvasztottam, majd a kekszek felső oldalának a felét csokiba mártottam, sütőpapíros tálcán megvártam míg megdermedt, aztán már tettem is a kekszesdobozba őket. Ez a 100 g csokoládé 25 db kekszre lett elegendő, persze attól is függ, hogy ki milyen vastagon mártja.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.