Rácsos linzer, olcsó! Ezt a receptet is Magdi nénitől kaptam, azért olcsó mert nem vajjal, hanem zsírral készül és darált dió sincs a tésztájában. Ennek ellenére nagyon finom, a zsírtól igazán omlós. Természetesen többféle töltelékkel is készíthető, én először csak egy kis lekvárral és dióval próbáltam ki. 🙂
Rácsos linzer
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 500 g finomliszt
- 200 g zsír
- 1 tojás
- 250 g kristály cukor
- 1 cs. sütőpor (15 g)
- csipet só
- kb. 4 ek. tejföl
Tölteni:
- lekvár
- dió
Tetejére:
- porcukor
Leírás
- A hozzávalókból tésztát gyúrunk: lisztet, sütőport, sót, kristály cukrot elkeverjük, elmorzsoljuk a zsírral, végül hozzáadjuk a tojást és annyi tejfölt amennyit felvesz, kb. 4 evőkanálnyit.
- A sütőt 160 fokra előmelegítjük.
- A tésztát két részre osztjuk, ⅔ - ⅓ arányban. A nagyobb részt elnyújtjuk, tepsire tesszük, megkenjük lekvárral, megszórjuk dióval.
- Végül a tészta ⅓ részét is elnyújtjuk, csíkokra vágjuk, és ezzel "berácsozzuk" a sütemény tetejét.
- A süteményt előmelegített sütőben, 160 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük.
- Amikor meghűlt ízlés szerint szeleteljük.
- Tálalás előtt porcukorral megszórjuk.
Második nekifutásra a tésztát kétféle töltelékkel töltöttem meg, így túrós és szilvalekváros linzerem is készült. 🙂
Túrótöltelék: 250 g áttört túró, 2 ek. cukor, késhegynyi bourbon vaníliapor, 1 tojás sárgája és 1 tojás fehérje habnak felverve. Lekváros töltelék: 4 ek. házi szilvalekvár, 2 ek. darált dió
Elkészítése annyiban különbözik a leírtaktól, hogy az alsó tésztát 160 fokon 15 perc alatt elősütöttem, majd erre az elősütött tésztára került bal oldalra a túrós, jobbra pedig a lekváros töltelék. Ezután a maradék tészta csíkokkal berácsoztam és 160 fokon kb. 20 perc alatt készre sütöttem. Így vastagabb töltelékkel még ízletesebb, finomabb lett a linzer. Képeket a fázisfotók mögé csatoltam.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2016.06.03. Holnap lesz az iskolában a szokásos, minden évben megrendezésre kerülő családi jótékonysági nap, arra sütöttem ma rácsos linzert. Fele szilvalekvárral, a másik fele pedig vegyes erdei lekvárral van töltve. Finom is és mutatós is, bízom benne, hogy ízleni fog kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 🙂
Mutatom a képeket is:
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.