Itt vannak a hideg napok, jól esik egy tányér forró, tartalmas leves. Nálunk most bableves készült a főtt csülök levéből és hozzá sajtkockás krumplis pogácsát sütöttem. 🙂
- füstölt lé kb. 3 liter
- 200 g szárazbab
- 2 kicsi krumpli
- 1-1 kisebb fehér és sárga répa
- 1 kisebb vöröshagyma
- fél paprika és paradicsom
- só, szemesbors, babérlevél
- 4 ek. olaj
- 3 ek. liszt
- 1 kk. pirospaprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 3 ek. liszt
- só
- Ízlés szerint ecet és tejföl
- Előző este a babot átválogatjuk, megmossuk és beáztatjuk.
- Másnap a zöldségeket megpucoljuk, megmossuk.
- A babról leöntjük az áztató vizet és a füstölt lében feltesszük főni. Sóval, szemesborssal és babérlevéllel ízesítjük. A sóval vigyázni kell, előszőr kóstoljuk meg mennyire sós a füstölt lé.
- Ha a bab puhulni kezd (babtól és áztatás hosszától is függ, nekem jó három óra kellett) a levest bezöldségeljük és tovább főzzük.
- Amikor a zöldségek is megpuhultak (kb. 40 perc) egy kis lábasban zsemleszínű fokhagymás, paprikás rántást készítünk. A 4 ek. olajon megpirítjuk a lisztet, lehúzzuk a tűzről, 1 kk. pirospaprikát és zúzott fokhagymát teszünk bele, majd hideg vizet adunk a rántáshoz, elkeverjük, a növésben lévő leveshez öntjük, besűrítjük, kiforraljuk.
- Én ekkor még hozzátettem egy jó maréknyi, előző napról maradt kockára vágott főtt, füstölt csülköt.
- Aki szereti nokedlit is szaggathat bele vagy csipetkét főzhet bele. Én most nokedlivel készítettem.
- Tálalásnál ecettel és tejföllel ízesíthetjük.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2019.05.11. Hétvégén bablevest főztem, füstölt csülökkel. A füstölt sertés csülköt előző este beáztattam. A babot egy másik tálba szintén beáztattam. Másnap a csülköt friss vízbe feltettem főni. Kb. 2 órát főtt, ekkor kivettem a léből. Közben a babot is friss vízbe feltettem főni. 4-5 percet főtt, leöntöttem róla a főzővizet (azt mondják így kevésbé lesz puffasztó). Az előfőzött babot, megpucolt zöldségeket, fűszereket a füstölt léhez adtam és kb. 1,5 órát főztem. Közben a csülök meghűlt, csontját kivettem, daraboltam. Amikor megfőtt a bab, hozzáadtam a darabolt, főtt csülköt és berántottam a levest. Pár perc alatt összefőztem. (Most se nokedli, se csipetke nem került bele.) Frissen sütött, ropogós teljes kiőrlésű zabpelyhes zsemlével tálaltam.
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.