Kemencés csülkös bab készült nálunk a hétvégén, ami igazán finom és kiadós étel. Előnye még, hogy túl sok tennivaló nincsen vele, csak némi kis előkészítés, aztán a kemence teszi a dolgát. Egy szelet friss kenyérrel igazán finom ebéd vagy vacsora készíthető belőle. Több napig is eláll a kemencés csülkös bab, illetve ha főtt tojást kivesszük, kiesszük belőle, akkor még fagyasztható is. Szóval mindenkit csak biztatni tudok, hogy próbáljátok ki bátran, érdemes elkészíteni a kemencés csülkös babot mert nagyon finom.
Ha már úgyis befűtöttük a kemencét, akkor készíthetünk kemencés kalácsot is, különféle töltelékekkel. Receptemet és totókat itt találod: kemencés kalács
Kemencés csülkös bab
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 1 kg fehér gyöngybab
- 1 közepes méretű füstölt sertés csülök
- 4 fej vöröshagyma
- 1 kk. só
- 2 ek. sertészsír
- 2 kk. pirospaprika
- szemes bors, babérlevél
- 10-12 db tojás
Leírás
Előkészítés:
- Előző nap beáztattam a csülköt, átválogattam és beáztattam a babot is. (16-18 órát álltak a vízben.)
- Másnap átmostam a babot és a csülköt.
- A kemencét begyújtottuk.
- A vöröshagymát aprítottam kis sóval zsíron megdinszteltem, majd 2 kiskanál pirospaprikával ízesítettem és egy kis vízzel felöntöttem.
- A csülköt nagyobb kockákra vágtam.
- Majd mázas cserépedénybe rétegeztem a hozzávalókat. Alulra ment a hagymás szaft egyharmad része, majd bab, hús, csont, szaft, bab, szemes bors és babér, hús, bab és végül a szaft maradék része. Felöntöttem vízzel, hogy teljesen ellepje.
Elkészítés:
- Így ment a kemencébe, 4-5 órára 150 fokon kb. Közben egy-másfél óránként ellenőriztem és újra feltöltöttem vízzel, amikor szükséges volt.
- Az utolsó egy órára 10 db főtt tojást is beletettem, így sütöttük még tovább egy órát.
- Másnapra a szaftja pont kellően besűrűsödött, nagyon finom lett.
Megjegyzés
Csak a hagyma dinsztelésénél használtam egy kiskanálnyi sót, a csülökből éppen annyi só főtt ki, ami elegendő volt az étel ízesítéséhez.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.