A fonott zsemle tésztája nagyon egyszerű (sima vizes kelt tészta), csak a formázással és a tetején lévő szórással kicsit feldobtam. Nagyon szépek és guszták lettek, mindenki saját ízlése és az éléskamrája tartalma szerint eldöntheti hogy mivel szórja meg a tetejét. 🙂
- 500 g liszt
- 3 kk. só
- 2 ek. burgonya pehely
- 25 g élesztő
- 3 dl víz
- 2 ek. olaj
- 1 tojás
- szezám, mák, kukoricadara, stb.
- A lisztet átszitáljuk.
- A száraz hozzávalókat (liszt, só, burgonya pehely) egy műanyag kelesztőtálba mérjük, elkeverjük.
- Hozzáadjuk az élesztőt, langyos vizet, olajat és alaposan kidagasztjuk.
- Letakarjuk, 60-90 percig pihentetjük, míg a duplájára nem nő a tészta.
- Amikor megkelt, enyhén lisztezett felületre borítjuk és 9 egyenlő részre osztjuk. (Én mérleggel mérem, mert rossz a szemmértékem.)
- Formázzuk. Az első kicsi bucit kisodorjuk, kb. 45 cm hosszúra. Félbehajtjuk. A két szárát kétszer megtekerjük. Majd a jobb oldalit alulról beledugjuk a középső lyukba és a zsemle alá hajtjuk. Végül a bal oldali tésztát felülről dugjuk bele a lyukba és a zsemle alá hajtjuk. (Lásd a képeken, ott sokkal egyszerűbb, mint leírni.) A lényeg hogy enyhén lisztes felületen dolgozzunk, hogy a tészta nem ragadjon, mert akkor nem tudjuk szépen bújtatni a szálakat. Befonjuk mind a kilenc tésztát.
- Sütőpapírral borított teősire tesszük, tetejét tojással megkenjük, majd ízlés szerint megszórjuk.
- Kb. 45 percet a tepsin pihentetjük, közben a sütőt 190-200 fokra előmelegítjük.
- Sütés előtt a tepsit a zsemlék között alaposan vízzel megspricceltem.
- Ha bemelegedett a sütő és a zsemlék is szépen megkeltek, akkor az előmelegített sütőben, 190-200 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük.
- Rácson hagyjuk kihűlni a zsemléket.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
2021.11.03. Ma nudlit készítettem (egy adag prézlis és egy adag sajtos), a burgonya főzővizét megtartottam. Amikor kihűlt azt használtam fel a fonott zsemlékhez, így burgonyapelyhet nem adtam a tésztához. Másfél adagot dagasztottam be, 14 darab lett belőle.
A weboldalon találsz még pár zsemle receptet… ha kedvet kaptál kedves Olvasóm, katt. ide a recptekért: zabpelyhes zsemle, császárzsemle, zsemle finomlisztből, zsemle kenyérlisztből, egyszerű zsemle, túrós zsemle
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.