A fiúk nagyon szeretik a zürichi kenyeret, de a zsemle is nagy kedvencük. A zürichi kenyér tésztájából készült ez a zsemle, kis változtatással. Amikor hazajöttek a suliból, azonnal, üresen megettek egy-egy darabot. Kívül ropogós, belül finom, puha bélzete van. A mélyhűtőbe is mindig teszek pár darabot frissen, így ha elfogyna a kenyerünk, csak gyorsan előkapjuk a zsemlét és 2-3 órán belül már ehető is.
Zsemle
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Előtésztához/öregtésztához:
- 200 g finomliszt
- 10 g friss élesztő
- 2 dl víz
Zsemléhez:
- összes előtészta
- 300 g finomliszt
- 10 g friss élesztő
- 3 kk. só
- 2 ek. burgonyapehely
- késhegynyi aszkorbin (elhagyható)
- 1 dl víz
- 20 g vaj
Leírás
Előtészta/öregtészta készítése:
- Sütést megelőző este 200g lisztből a 10g élesztővel és a 2 dl vízzel előtésztát készítünk. (Egy műanyag kelesztő tálban kanál segítségével összekeverjük a hozzávalókat.) Lefedjük és a konyhapulton másnapig pihentetjük. Ha előző este nem kevertük össze az előtésztát, akkor keverjük be és minimum 3-4 órát pihentessük dagasztás előtt.
Tészta összeállítása:
- Az előtésztához adjuk hozzá az összes többi alapanyagot, a vaj kivételével, és alaposan gyúrjuk össze. Nekem most még 2 ek. víz belekerült, nagyon keménynek éreztem a tésztát. Ha szép, egynemű a tészta, akkor belegyúrjuk a vajat is. Alaposan kidagasztjuk.
- Letakarva 20-30 percet pihentetjük. Majd kicsit átgyúrjuk, és ismét letakarva duplájára kelesztjük. Ez a hőmérséklettől függően 1-1,5 óra is lehet.
Zsemle formázása:
- Amikor duplájára megkelt a tésztánk, enyhén lisztezett felületre borítjuk, és 10-12 egyforma darabra vágjuk. (én mindig mérem, mert rossz a szemmértékem…)
- A darabokat egyesével gömbölyítjük és a sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
- Egy másik tepsivel lefedjük és ismét duplájára kelesztjük. (1-1,5 óra)
- Közben a sütőt 210 fokra előmelegítjük.
- Amikor megkeltek a zsemlék, megspricceltem vízzel a zsemléket és a másik tepsit is, majd az előmelegített sütőbe tettem és letakartam a másik tepsivel.
- Előmelegített sütőben 210 fokon 20 percet sültek, majd még 5 percet úgy, hogy levettem a tetejéről a másik tepsit.
- Amikor szép aranyszínűek lettek, rácsra tettem hűlni és tetejét vízzel enyhén megspricceltem.
Megjegyzés
Víz helyett lehet burgonya főzőlevével készíteni a zsemléket. (Végre sikerült hozzászoktatni magam, hogy ha krumplit főzök, akkor ne öntsem a mosogatóba a főzőlevet, mert nagyszerűen használható kenyérhez, zsemléhez, pogihoz, levesekhez.)
Az utóbbi időben aszkorbint és burgonyapelyhet egyáltalán nem teszek már bele.
Az utóbbi időben aszkorbint és burgonyapelyhet egyáltalán nem teszek már bele.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.