Fűszeres, házi paradicsomszósz pizzához, spagettihez, gnocchi-hoz, húsgombóchoz, pizzás csigához… 🙂
Sokszor készítem a fent említett finomságokat, melyekhez korábban bolti szószokat vagy ketchup-öt használtunk. De most eljött az ideje a finom, házi, fűszeres paradicsomszósz elkészítésének is. Az ötletet Erzsikétől kaptam, aki a napokban főzött egy hasonló finomságot, ő olaszos alapnak nevezte. Nagyon szépen köszönöm az ötletet! Én picit máshogy készítettem és a hozzávalókon is variáltam egy kicsit, de végül egy finom, pikáns szósz lett a végeredmény.
Fűszeres, házi paradicsomszósz
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2 db paprika
- 2 db kápia paprika
- olivaolaj és olaj vegyesen
- 1-2 kk. só
- 3 kg paradicsom
- 1 db sárgarépa
- 1 db zellergumó
- 2 kk. pirospaprika
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1-2 kk. oregáno
- 1-2 kk. bazsalikom
- 1-2 kk. rozmaring
- 1 ek. cukor (ízlés szerint)
Leírás
- A vöröshagymát megpucoltam, kisebb darabokra vágtam, késes aprítóban aprítottam. Olivaolajon és napraforgóolajon kis sóval odatettem dinsztelni.
- Közben a kétféle paprikát megmostam, csummáját eltávolítottam, kimagvaltam. Félbevágtam, majd csíkokra vágtam. Amint összevágtam ment a hagymára. Együtt dinszteltem tovább.
- Majd a répát és a zellergumót is tisztítottam, meghámoztam, késes aprítóval aprítottam. Egyből ment a lábasba, és a hagymával, paprikával dinszteltem tovább.
- Közben a paradicsomot megmostam, forró vízzel leöntöttem, hagytam kicsit állni, majd egyesével levettem a paradicsom héját. (Bevallom ezt nem szerettem, mert forró is és maszatos is és persze a paradicsom a legtöbb. De hát paradicsomszószt készítünk, úgyhogy hajrá, nem szabad feladni!) A paradicsomokat félbevágtam, kivágtam a zöld részét, kicsit aprítottam, szűrőbe tettem. A felesleges folyadék nem kell, ennyivel kevesebb ideig kell majd főzni.
- Mire a paradicsommal végeztem, már a többi zöldség puha volt. Hozzáadtam a paradicsomot és fűszereztem.
- Jó fél órát főztem, botmixerrel pürésítettem.
- Ismét fél órát főztem, fedő nélkül. Itt érdemes megkóstolni, ha kell sózni, cukrozni, fűszerezni, ki mennyire szereti édesen vagy fűszeresen. Én nem készítettem túl fűszeresre a gyerekek miatt.
- Utolsó fél órában míg főtt a szósz az üvegeket is kimostam, leforráztam. Befőzőfóliát előkésztettem.
- Amikor kellő sűrűségű lett a szósz forrón a forró üvegekbe mertem, tetejére egy fóliát tettem, majd rácsavartam a kupakot.
- Száraz dunsztba tettem, ahol addig marad míg szép lassan ki nem hűl.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 4 és fél üveg lett. (Egy üveg 450 ml-es.)
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.