Update fahéjas csiga. A hagyományos, kelt tésztás kakaós csiga receptemet alakítottam át ch csökkentettre, Norbi liszttel és édesítővel sütöttem meg. Minimális búzalisztet azért adtam hozzá, biztos ami biztos alapon. Kissé nehezen kelt, (összehasonlítva a sima lisztes csigával) de végül 1,5 óra alatt sikerült némi térfogatnövekedést produkálnia a tésztának. 🙂 Tetszetős és ehető és ezek mellett még ch csökkentett is. 🙂
Update fahéjas csiga
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Tésztához:
- 200 g Norbi liszt (Low crab flourl)
- 50 g BL-55 finomliszt
- csipet só
- 30 g xilit
- 20 g friss élesztő
- 1 egész tojás
- 60 g vaj vagy ráma
- 1 dl sovány tej
Tölteléknek:
- kis natur joghurt vagy tejföl kenéshez
- 3 ek. xilit
- 1 kk. fahéj
Leírás
Előkészítés:
- A száraz anyagokat (lisztek, só, édesítő) egy tálban összekeverjük.
- Hozzáadjuk a tojást, puha rámát és a langyos tejet. Ha keménynek érezzük a tésztát, még egy kis tejet adunk hozzá. (Nekem dagasztás közben még 2 evőkanálnyi tejet vett fel a tészta.)
- Jól átgyúrjuk, dagasztjuk. Másfél órára (huzatmentes helyre) félretesszük kelni.
- Tepsit sütőpapírral béleljük.
- Xilitet a fahéjjal összekeverjük.
Elkészítés:
- Amikor megkelt a tészta, enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk, elnyújtjuk. (kb. 35 x 40 cm)
- Tetejét joghurttal vagy tejföllel vékonyan megkenjük, megszórjuk a xilites fahéjjal.
- Viszonylag szorosan feltekerjük, úgy fordítjuk, hogy a vége a tekercsünk aljára kerüljön.
- Éles késsel felszeleteljük. (kb. 1,5 cm-es szeletekre)
- Tepsire tesszük, helyet hagyva egymás mellett, mert kicsit megnőnek. A csigák széleit kicsit az ujjainkkal lenyomkodjuk, úgy hogy a közepe magasabb maradjon.
- Kb. 10 percet pihentetjük, majd sütőbe tesszük (hideg sütőben indítva) 210 fokra állítjuk a sütőt és 18-20 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzés
Ebből a hozzávalókból 1 tepsi azaz 24 db csiga készült.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.