Iden rengeteg szilvánk termett, készítettem kemencében sült szilvalekvárt, főzött szilvalekvárt, aszalt szilvát és végül, de nem utolsó sorban szilvás gombócot is. 50 darabot főztem ma ki, és egy kis nudlit, hogy a fagyasztóba is jusson későbbre. Teljesen készre főzve teszem el, kiadagolva, hogy csak elő kelljen venni, amikor éppen kevesebb idő van főzni, vagy éppen megkívánja a család. Egy tartalmas leves után igen finom második fogás.
Szilvás gombóc
Munka
Várakozás
Összesen
Hozzávalók
Gombóchoz:
- 1500 g burgonya
- 50 g puha vaj
- 600 g liszt
- 2 kk. só
- 2 db tojás
- 50 szem szilva
- fahéjas porcukor ízlés szerint
Forgatni:
- 250 g zsemlemorzsa
- kis kocka vaj
- 50 g porcukor
Tetejére:
- fahéjas porcukor ízlés szerint
Leírás
- A burgonyát megmostam, hájában megfőztem.
- Megpucoltam, 50 g vajjal összetörtem, teljesen kihűtöttem.
- Közben kimagvaltam a szilvát, vajban lepirítottam a zsemlemorzsát, amihez adtam egy kis cukrot.
- Amikor teljesen kihűlt a burgonya, hozzáadtam a lisztet, sót, tojást. Alaposan összegyúrtam, három részre osztottam, majdaz első adagot lisztezett felületen elnyújtottam. (A liszt mennyisége a krumpli és liszt fajtájától függ, érdemes kicsit kevesebbet beletenni elsőre, aztán, ha igényli a tészta, hozzáadni még 1-2 kanállal, amennyi szükséges.)
- Derelyevágóval négyzetekre vágtam a tésztát, közben vizet forraltam, amibe sót is tettem.
- Minden négyzet közepére egy fél szilvaszemet tettem, a magok helyére pedig fahéjas porcukrot szórtam. Utána rátettem még egy fél szem szilvát.
- A négyzetek csücskeit a szilvára hajtottam, gombóccá igazgattam a tenyeremben.
- Forró, enyhén sós vízben kifőztem 25 db gombócot. Miután feljöttek a víz felszínére, még pár percig főztem, majd szűrőkanállal a pirított zsemlemorzsába hempergettem a gombócokat.
- Így jártam el a következő adag tésztával is.
- Végül az utolsó darab tésztából nudlit sodortam, kifőztem, morzsába forgattam.
Megjegyzés
A tészta összeállításával meg kell várni amíg a krumpli teljesen kihűl, különben ragadós, lágy, nehezen kezelhető tésztát kapunk.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.