Ballagási pogácsát sütöttem tarisznyába, olyat ami hosszan eltartható. Úgy gondolkoztam, hogy ehető legyen (persze csak megfontoltan, a fogakra vigyázva, hiszen ropogósra sütöttem) hátha valaki megkóstolja a gyerekek közül. A neten barangoltam, olvasgattam egy keveset, aztán rájöttem hogy még nem került ilyen recept megosztásra, vagy csak nem találtam meg. Így aztán úgy döntöttem, hogy gyorsan bepötyögöm, hátha segíteni tudok másoknak. 🙂 Igen egyszerű hiszen csak pár hozzávalót kell beszereznünk az elkészítéséhez: liszt, só, egy csipet élesztő és víz került a tésztájába. Az élesztő pedig azért, hogy kissé “dagadjanak” meg, nem legyen nagyon tömör a szerkezete, mert akkor tuti beletörik valakinek a foga. A tetejét pedig vékonyan tojással megkentem, hogy fényes legyen. Örömmel újságolom el, hogy kis aranyosak, ropogósak és finomat lettek a ballagási pogácsák. A lehulló darabokat visszagyúrtam és csilis ropit sütöttem belőle. Hiszen ételt, élelmiszert ki nem dobunk, ugye? 🙂 Itt a bizonyíték, hozom a receptet és mutatom a fázisfotókat is.
- 400 g finomliszt
- 1,5 kk. só
- késhegynyi szárított élesztő
- 2 dl víz
- 1 db tojás
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, dagasztjuk.
- Kb. 2 órára félre tesszük kelni.
- Lisztezett felületen 1,5 cm vékonyra nyújtjuk, tetejét késsel berácsozzuk.
- Mini szaggatóval kiszúrjuk, sütőpapírral fedett tepsire helyezzük.
- A pogik tetejét felvert tojással megkenjük.
- Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 perc alatt készre sütjük. (Pirosra, ropogósra.)
- Ebből az adagból 3 cm átmérőjű kis kiszúróval 55 db pogácsa lett.
- A pogikat még 1-2 napig rácson hagyjuk száradni.
♥ És akkor következzenek a fázisfotók, klikk a képre …
♥ Jó étvágyat kívánok!
Comments are closed.